Caça de cabirol i mufló durant la setmana de l'isard

Els plans de caça de les tres espècies començaran el 10 de setembre

Reunió de la comissió de seguiment de caçaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els plans de caça del cabirol i del mufló s'iniciaran el mateix dia que comença la setmana de l'isard, el 10 de setembre. La comissió de seguiment de caça, presidida pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha acordat fer coincidir l'inici dels tres plans de caça amb la finalitat de fomentar una millor aplicabilitat, segons indica l'executiu en nota de premsa. Tanmateix, la comissió ha consensuat mantenir els plans de caça de muflons i cabirols als de la temporada anterior arran de la constatació de l'estabilització d'aquestes espècies, amb la voluntat de "limitar els danys a activitats agrícoles, ramaderes i els accidents de circulació relacionats".

La comissió ha decidit mantenir l'establiment de dos plans de caça pel mufló diferenciats en terreny cinegètic comú, en la unitat de gestió deSetúria-Comapedrosa-Madriui en la unitat del Centre d'Andorra. Pel que fa al pla de caça deSetúria-ComapedrosaiMadrius'ha aprovat un pla de caça de 220 femelles o corders i 45 mascles, diferenciant els dos sectors. A més, es destinaran un màxim de vuitcapturesagrupades (quatre femelles i quatre mascles) a caçadors estrangers no residents.

D'altra banda, el pla de caça del mufló en terreny cinegètic comú, excepte els sectors Setúria-Comapedrosa i Madriu, autoritza 150 captures: 120 femelles en el període hàbil de caça d'hivern i 30 a mascles en el conjunt dels períodes hàbils de caça d'hivern i estiu. Es destinaran un màxim de quinze captures a caçadors estrangers no residents. Finalment, el pla de caça del mufló en el vedat temporal d'Escaldes-Engordany s'ha incrementat a vuit muflons, quatre femelles i quatre mascles, mentre que al vedat d'Enclar s'ha reduït a dos mascles. Per primera vegada, s'aplicarà un pla de caça del mufló al vedat de la vall de Ransol amb dos muflons mascles, amb la finalitat de limitar l'expansió de la seva població en aquest vedat.

La comissió de seguiment de caça ha aprovat l'autorització de 150 captures de cabirols en terreny cinegètic en el període hàbil de caça d'hivern i 100 pel que fa al conjunt dels períodes hàbils de caça d'hivern i d'estiu. Pel que fa a les captures de femelles de cabirol s'ha acordat aplicar el sistema emprat l'any passat amb les femelles de mufló amb l'objectiu de millorar-ne el resultat. Tanmateix, es permetran captures suplementàries amb límit de dues per temporada i caçador.

Els períodes hàbils de caça per la temporada 2023-2024 seran de l'1 d'octubre al 7 de gener del 2024 pel que fa a la caça menor, ifins al31 de març del 2024 pel que fa a la caça del porc senglar. El període per sol·licitar la participació en els sortejos dels plans de caça del mufló o del cabirol i la llicència especial de caça de l'isard s'obrirà el 3 de juliol i finalitzarà el dia 29. Govern recorda que els caçadors adjudicataris d'una llicència especial hauran de dur, sempre que estiguin en acció de caça, el carnet de caçador, el document que certifica l'entrega de l'anella i l'anella corresponent a la captura adjudicada.

tracking