Govern

Optimisme dels partits per fer el pacte d'Estat de la UE

Espot veu factible que tothom s’hi sumi mentre que Escalé apunta que caldria pactar la posició negociadora

Xavier Espot ha presidit la reunió pel pacte d'Estat per les negociacions amb la UESFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bona sintonia dels partits després de la primera trobada per parlar del pacte d’Estat en relació a la Unió Europea. El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha mostrat convençut que tots els partits –aquells que estan al Consell General i els que no hi són– puguin acabar sumant-s’hi. “Crec que totes les propostes que ens han traslladat són factibles de ser incorporades”, ha remarcat Espot, que ha asseverat que els grups parlamentaris podran escollir un observador extern –el qual no serà un representant electe– per tal que pugui participar en les negociacions com a observador.

Des de les formacions de la majoria han agraït la predisposició del Govern i han traslladat a l’executiu la voluntat de sumar també d’alguna manera als actors econòmics i socials en la negociació. Per la seva banda, Cerni Escalé ha recordat que el que s’ha traslladat avui és més una proposta d’acord polític que no pas un pacte d’Estat, ja que el que s’ha abordat durant la trobada és “una manera de negociar” si bé ha recordat que perquè hi hagi un pacte d’Estat “hauríem de posar-nos d’acord en què estem disposats a cedir com a país per assolir un acord amb la UE”. Així el líder de Concòrdia ha defensat que en el cas que es vulgui assolir un pacte d’Estat caldria pactar un posicionament global en relació a l’acord. Així i tot, Escalé ha celebrat “la transparència del Govern” i també s’ha mostrat optimista en poder acabar assolint algun tipus d’acord.

Arbitratge polític al juliol

D’altra banda, el cap de Govern ha apuntat que a partir del juliol es començaran a abordar les qüestions més sensibles de l’acord d’associació, és a dir, aquelles que requereixen d’arbitratge polític. Així, després de la ronda de negociació d’aquest més –en la qual encara s’abordaran qüestions eminentment tècniques–, al juliol es començaran a negociar aspectes com la lliure circulació de persones o les telecomunicacions.

Espot ha estat acompanyat pel secretari d'Estat, Landry Riba, i de l'ambaixadora consellera diplomàtica del gabinet del cap de Govern, Maria Ubach.La reunió ha aplegat els presidents dels grups parlamentaris del Consell General, Jordi Jordana, Cerni Escalé, Carles Naudi i Carine Montaner, la vicepresidenta del grup del PS, Susanna Vela, i el conseller no adscrit, el liberal Víctor Pintos. També han estat presents els responsables dels partits que no tenen representació parlamentària després dels comicis del 2 d'abril, Josep Pintat per terceravia, Jaume Bartumeu per Progressistes SDP i Judith Pallarés per Acció.

tracking