visita oficial

La representant de l'ONU alerta del risc de la immigració il·legal

Najat Maalla M’jid defensa que l’increment dels ingressos mínims pot suposar l’arribada d’immigració il·legal al país

Najat Maalla M'jid durant l'entrevista amb el Diari d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La representant especial del secretari general de les Nacions Unides sobre violència envers els infants, Najat Maalla M’jid, va asseverar ahir en una entrevista al Diari d’Andorra que l’increment dels ingressos mínims per optar al reagrupament familiar és un “error” i “un problema”. Així, Maalla –que fa tres dies que és al Principat parlant amb diferents institucions per analitzar la situació dels infants al país– va considerar que dificultar el procés d’unificació familiar pot comportar un increment de les persones que entrin al país de forma irregular, fet que provocaria, de forma indirecta, deixar-les en una situació de dificultat per accedir al sistema de salut o als ajuts socials. “És un problema per a la integració familiar perquè incrementar de forma tan contundent els ingressos mínims –per sobre del salari mínim– tenint en compte els preus de l’habitatge i l’accés a la sanitat pot generar un gran risc”, va asseverar la representant de l’ONU, que va remarcar que “no pots tenir treballadors immigrants aquí i no permetre el reagrupament familiar”.

D’aquesta manera, Maalla va reclamar al Govern revertir la mesura, també per tal que vagi en sintonia amb el multiculturalisme que es viu al país, així com “el compromís que l’executiu ha mostrat amb la qüestió de la infància”. En aquest sentit, l’enviada de l’ONU sí que va destacar projectes com el pla nacional de la infància i la clara voluntat de tots els estaments polítics de tenir en compte els joves i infants dintre de les seves polítiques, si bé va recalcar la necessitat d’aplicar una visió transversal en què tots els ministeris s’involucrin per evitar que Afers Socials es pugui veure “superat”. Un altre dels canvis que Maalla va demanar va ser la modificació del Codi Penal per estipular que l’edat mínima per imputar responsabilitat penal a un menor sigui de catorze anys –l’estàndard internacional, va manifestar la representant de l’ONU– i no de dotze anys com passa actualment al Principat. Tanmateix, Maalla sí que va deixar clar que aquesta pot ser una qüestió “merament formal”, perquè va destacar que la policia i la justícia ja estan actuant d’aquesta manera.

Salut mental

Un altre dels punts en què es va fer èmfasi és en la qüestió de la salut mental i l’impacte que la pandèmia –en combinació amb les xarxes socials– ha tingut sobre els joves. Així, Maalla va celebrar la incorporació de la psicologia a la cartera de serveis de la CASS –una qüestió sobre la qual va parlar amb els membres del Govern–, si bé va reivindicar que cal anar a la font del problema i analitzar quins són els causants d’aquestes situacions. També va apuntar que seria positiu que Andorra comptés amb un centre per a persones amb addiccions i drogodependències, ja que actualment els afectats per aquestes malalties han de marxar fora del país a tractar-se.

“Cal que entenguem que no hem d’arreglar els joves, ni que els joves són el futur –perquè són el present–, els joves han de ser part de la solució als problemes que tinguem i això implica informar-los –d’una manera que ho puguin entendre– i consultar-los en aquelles qüestions que els poden afectar”, va sentenciar Maalla, que va recordar que avui en dia al món hi ha grans iniciatives transformadores impulsades per joves.

CONCÒRDIA DEMANA MÉS INFORMACIÓ

El grup parlamentari de Concòrdia va entrar ahir a tràmit una pregunta a Govern per conèixer dades del reagrupament familiar des del 2019. Concretament, el grup que lidera Cerni Escalé vol saber, en una pregunta amb resposta escrita, el nombre de residents per permisos de treball i també els reagrupaments familiars que s’han autoritzat. Reclama el desglossament per anys i per nacionalitats i quin tipus de de permís de residència, incloent la passiva. El Govern té 30 dies hàbils per respondre.

tracking