l'associació insisteix a oferir el tractament al país

Assandca afirma que Espot 'frena' la unitat de radioteràpia

Saravia diu que hi ha gent de DA a favor de la unitat i que el cap de Govern la frena

El president d'Assandca, Josep Saravia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va afirmar ahir que “hi ha consellers de DA que estan a favor de la unitat de radioteràpia perquè saben que va ser un compromís polític, i m’han assegurat que donaran suport a l’associació si surt el debat, però el cap de Govern la frena perquè no està ben informat”. Des de l’associació esperen tenir més “afinitat” i trobar “més sensibilitat” amb la nova ministra de Salut, Helena Mas, que recorden que és psicooncòloga. Amb tot, afirmen que “al final dependrà del cap de Govern i hem topat amb una oposició forta per part seva sense cap argument”.

El president de l’associació va assegurar que el registre tumoral, que està a punt de ser una realitat, evidenciarà que el nombre de casos de càncer al país és més elevat del que fins ara es deia des de les institucions, i això justificarà la necessitat de tenir una unitat de radioteràpia. “Amb dades per sobre dels 350 casos nous de càncer l’any, pels quals creiem que ens movem, es justifica de sobres tenir una unitat de radioteràpia al país”, va opinar Saravia. La xifra amb la qual es mou Assandca, de fet, va d’entre els 380 i 430 casos nous l’any i l’han calculat aplicant el coeficient que s’utilitza a Espanya i França, però amb la població del Principat. “Si entre el 50% i el 60% dels pacients amb càncer necessiten radioteràpia, vol dir que almenys unes 200 persones en necessitaran. Aquestes xifres ja justifiquen que hi hagi la unitat de radioteràpia, però a més no vivim aliens als territoris del costat”, va remarcar Saravia.

Així mateix, va recordar que “el Govern sempre parla de l’excel·lència del servei sanitari, però això es contradiu amb les tres hores de viatge que ha de fer una persona que necessita aquest tractament”. “Ens hem de preguntar quin tipus de país volem ser perquè el càncer va a més, no a menys”, va deixar clar. Saravia, a més, va apuntar que tots els arguments que els va donar l’exministre Benazet per no tirar endavant la unitat “s’ha demostrat que no són veritat”. “La màquina es lloga, no es compra, i amb una és suficient. La immunoteràpia ha de conviure amb la radioteràpia i la quimioteràpia perquè no cobreix tot el que s’esperava”, va argumentar.

tracking