els propietaris reclamaven 14 milions

El TS avala l'acció “unilateral” del Govern a la Portalada

La justícia desestima la indemnització reclamada pels Cachafeiro

L'esllavissada es va produir l'agost del 2019.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior considera que l’actuació que va dur a terme el Govern a la zona de la Portalada per garantir la seguretat després de la gran esllavissada que hi va haver l’agost del 2019 i que va deixar durant hores la CG-1 tallada va ser adequada i que, per tant, no ha de pagar cap indemnització a la família Cachafeiro, propietària del terreny. En concret, els Cachafeiro reclamen gairebé 14 milions d’euros al Govern en considerar que el responsable del despreniment era l’executiu per no haver actuat sobre el talús que amenaçava l’estabilitat de la parcel·la i per haver fet obres després de l’esllavissada de forma unilateral. La justícia, però, els ho ha denegat.

En la resolució, el TS afirma que “és responsabilitat del propietari dels terrenys realitzar les proteccions específiques enfront dels riscos naturals i els ancoratges d’estabilització del terreny, atès que es tractava d’obres realitzades per un particular en un terreny de la seva propietat”, i que del relat dels fets es constata que “no va portar a terme aquestes obligacions” abans que es produís l’esllavissada.

Després del despreniment, el Govern va dur a terme a la zona treballs per garantir la seguretat de manera “unilateral”. Segons el Superior, “si el Govern va assumir la iniciativa va ser per la passivitat de la propietat”. “Era evident que el Govern no podia restar impassible”, deixa clar.

Els propietaris també reclamaven la indemnització afirmant que la parcel·la havia perdut valor urbanístic. En aquest punt, el TS remarca que el terreny té la mateixa classificació tot i que admet que la situació geològica fa ara desaconsellable construir-hi. “Però aquesta circumstància no és responsabilitat del Govern ni deriva de la construcció del mur de protecció de la CG-1”, conclou la sentència.

tracking