L'AREB demana la liquidació concursal de BPA

L’AREB acorda sol·licitar a la Batllia començar el procediment ordinari de liquidació concursal de l’entitat intervinguda el març del 2015

Les oficines centrals de BPA, pocs dies després de la nota del FinCEN.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell d’administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va acordar el passat 22 de maig sol·licitar a la Batllia l’inici del procediment ordinari de liquidació concursal de Banca Privada d’Andorra (BPA). Un cop tancada la revisió de comptes, que ha durat set anys –va començar el 27 d’abril del 2015 i va acabar el 4 de juliol del 2022– i que ha permès regularitzar el 96% dels clients, el procés de resolució de BPA encara la recta final amb l’inici del procediment de liquidació.

En una resolució publicada ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, la presidenta de l’AREB, Sílvia Cunill, considera que s’han complert els objectius de la resolució, amb el traspàs de gran part dels clients actius i en constatar-se que BPA ja no representa un risc en el sistema financer d’Andorra. Igualment, s’apunta el procediment concursal com el que aporta més seguretat jurídica i menys despesa pública.

Cal destacar que amb la posada en marxa de la liquidació concursal, es produirà de forma immediata la baixa de Banca Privada d’Andorra del registre nacional de bancs.

Tretze traspassos

L’AREB ja va decidir el juliol de l’any passat establir com a data límit el 30 de setembre del 2022 perquè els clients encara bloquejats poguessin aportar la informació o els aclariments necessaris per justificar la legitimitat dels seus fons o l’absència de vinculació amb el blanqueig de capitals. Entre l’octubre del 2016 i l’actualitat s’han realitzat fins a tretze traspassos de clients, i en queden només un 4 per cent en situació de sospita, la informació dels quals ha estat traslladada a la justícia. Al llarg de tot el procediment s’han analitzat 15 milions de transaccions i s’han contrastat més de 60.000 documents.

Segons s’assenyala a la resolució publicada al BOPA, l’AREB acorda, de conformitat amb les facultats que li són atorgades per la llei aprovada el 2015 i amb el decret en relació amb la cessació de pagaments i fallides, del 4 d’octubre del 1969, procedir a sol·licitar l’inici del procediment ordinari de liquidació concursal i, acabar, en conseqüència, la seva intervenció com a entitat de resolució de BPA a partir del moment en el qual la Batllia acordi començar el referit procediment. La Batllia, així doncs, assumirà el procés de liquidació concursal amb la venda dels actius i béns immobles de l’antiga entitat financera.

L’AREB també ha acordat posar a la disposició de la Batllia tota la informació i documentació oportuna amb la finalitat de facilitar en la mesura que sigui possible totes les actuacions de l’administració concursal que sigui nomenada a aquest efecte.

A Banca Privada d’Andorra, segons va explicar el passat 22 de març el director general de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries, Òscar Gelabert, en el marc de la seva declaració com a testimoni al judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra, coneguda com a cas Gao Ping, hi ha bloquejats 700 milions d’euros d’aquest 4% de clients que han estat considerats no traspassables. Gelabert va recordar que aquests 700 milions són el 20% dels actius que tenia el banc.

Explicacions de Govern

El portaveu del Govern, Guillem Casal, es va referir a la resolució de l’AREB a la roda de premsa posterior al consell de ministres a preguntes dels periodistes. “És un fet normal després de vuit anys de la intervenció del banc”, va explicar Casal, que qüestionat per la continuïtat de l’AREB va assenyalar que estarà a disposició per si es demana algun complement d’informació.

CRONOLOGIA

10/03/2015

Nota del Fincen

El FinCEN declara BPA institució estrangera sotmesa a preocupació en matèria de blanqueig de capitals.

16/03/2015

Anàlisi dels clients

PwC inicia l’anàlisi dels clients de BPA.

16/04/2015

Creació de l’AREB

S’aprova la llei que crea l’AREB. Se li atribueix la tasca de resoldre BPA de manera ordenada,

24/04/2015

Inviabilitat de BPA

L’INAF conclou que BPA no és viable.

27/04/2015

Resolució de BPA

L’AREB obre el procés de resolució de BPA.

17/07/2015

Creació del banc pont

L’AREB acorda la creació de l’entitat pont Vall Banc.

21/04/2016

Venda de Vall Banc

JC Flowers & CO adquireix Vall Banc.

11/02/2022

Compra de Vall Banc

Crèdit Andorrà compra Vall Banc.

04/07/2022

Darrer traspàs

Darrer traspàs de clients de BPA. Han estat un 96%.

22/05/2023

Liquidació de BPA

Inici del procés de liquidació.

tracking