L'AREB envia a la Batllia la liquidació de BPA

La justícia procedirà a la venda d’actius del banc d’acord amb el procediment concursal

Operaris traient els cartells d'una de les oficines de l'antiga BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El procés de reestructuració de Banca Privada d’Andorra (BPA) encara la seva fase final. Un cop tancada la revisió de comptes, que ha durat set anys i que ha permès regularitzar el 96% dels clients, l’Agència Estatal de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB) ha acordat sol·licitar a la Batllia l’inici del procediment ordinari de liquidació concursal.

En la resolució es considera que s’han complert els objectius de la resolució, amb el traspàs de gran part dels clients actius i en constatar-se que BPA ja no representa un risc en el sistema financer d’Andorra. Igualment s’apunta el procediment concursal com el que aporta major seguretat jurídica i menys despesa pública.

Amb la posada en marxa de la liquidació concursal es produirà de forma immediata la baixa de BPA del registre nacional de bancs.

L’AREB ja va decidir el juliol passat establir com a data límit el 30 de setembre de 2022 perquè els clients encara bloquejats poguessin aportar la informació o els aclariments necessaris per justificar la legitimitat dels seus fons o l’absència de vinculació amb el blanqueig de capitals. Entre l’octubre del 2016 fins a l’actualitat s’han realitzat fins a tretze traspassos de clients, quedant-ne només un 4 per cent en situació de sospita, la informació dels quals ha estat traslladada a la justícia.

Al llarg de tot el procediment s’han analitzat 15 milions de transaccions i s’han contrastat més de 60.000 documents.

La Batllia assumirà el procés de liquidació concursal amb la venda dels actius i bens immobles de l’antiga entitat financera.

"Procés normal"

El ministre Portaveu, Guillem Casal, ha manifestat en la roda de premsa de consell de ministres que l'inici del procediment concursal de BPAdes de l'AREB "és el procés normal" després de 8 anys de la intervenció del banc i ha indicat que a l'antic banc s'havien quedat "els fons de suposada procedència il·lícita" que corresponen a 280 declaracions de sospites de blanqueig de capital. El total representa el 4% dels clients de BPA, el 20% del capital i es concreta en 700 milions.

Casal ha declarat que aquest procés final de la resolució "dotarà de més seguretat jurídicai ara un batlle haurà de decidir si la procedència dels fons és lícita o no". El ministre ha afimat que si els diners són legals es retornaran als titulars "i si no, possiblement quedarien liquidats per l'Estat" i ha comentat que el procés està avalat per una auditòria externa "i creiem que hi ha una sospita més que evident".

Guillem Casal ha comentat que l'AREB tot i que finalitzi el procés de resolució de BPA "haurà de continuar existint, entenc que no amb tanta càrrega però potser en algun cas se li pot demanar suplement d'informació i hi haurà de seguir activa".

tracking