creixement sostenible

DA aposta per fer de nou la Llei d'inversió estrangera

DA aposta per refer de zero la reforma de la llei, després de descartar el text que va el·laborar Jordi Gallardo

Espot i Escalé durant el debat d'investidura.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma de la Llei d’inversió estrangera torna al calaix de sortida. Si bé el ministre de Presidència i Economia de la passada legislatura, Jordi Gallardo, ja va presentar una proposta, el nou executiu, però en especial el partit taronja, aposta per descartar el text de Gallardo i fer de zero la proposició de llei que s’haurà d’aprovar al Consell General. Una decisió que endarrereix els canvis legislatius, com a mínim, fins a 2023 perquè si bé “algunes parts de la llei segur que es poden reaprofitar”, caldrà començar de nou, apunten fonts de Demòcrates. De fet, aquesta serà una de les carpetes prioritàries de la ministra Conxita Marsol, ja que la qüestió de la inversió estrangera va també molt de la mà amb la problemàtica de l’habitatge i d’un creixement sostenible i equilibrat, temàtiques que també estan entre les seves responsabialitats ministerials.

En aquest sentit, la decisió dels demòcrates ve ja de la passada legislatura, perquè en el tram final del 2022 ja es va decidir deixar de banda aquest text en aquell ral·li legislatiu previ als comicis del 2 d’abril. El motiu principal és que el partit principal del Govern no veia del tot clar el redactat de Gallardo i es volia assegurar que “una simplificació dels tràmits d’inversió estrangera no ha de comportar que pugui entrar qui sigui”, defensen les mateixes fonts. Així, la reforma de Gallardo es basava, a grans trets, a dur a terme els controls de la inversió a posteriori, permetent d’aquesta manera que es pogués constituir una societat en un termini de quinze dies, segons el ministre liberal. Una llei que va ser admesa al Consell General el 6 de juliol del 2022 i que, després del període d’esmenes que finalitzava el 13 de setembre de l’any passat, va ser víctima de fins a set pròrrogues –sis de les quals a proposta de DA–.

CURSA PARLAMENTÀRIA

Demòcrates, però, no és l’únic partit, ni tampoc grup parlamentari, que tingui entre cella i cella la reforma de la llei d’inversió estrangera. Concòrdia ja va deixar palès durant la campanya electoral, i també durant el debat d’investidura, la necessitat d’aplicar més controls a l’entrada d’inversors forans. En aquest sentit, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, va asseverar la setmana passada al Diari que Concòrdia ja està treballant amb un text legal per reformar aquesta matèria i que tindria intenció de presentar-lo abans que ho faci el mateix Govern. Una proposició de llei que inclourà una moratòria “al més breu possible” per després aplicar un sistema de quotes estrictes.

Justament el fet que ells ja porten temps elaborant el redactat, mentre que Marsol tot just va prendre possessió en el càrrec la setmana passada és el que podria permetre a Concòrdia avançar-se a l’executiu, mentre que la previsió de finals de 2023 per tenir aprovada la reforma –en el cas que el treball parlamentari no es demori en excés– és el que justifica, per a Escalé, la introducció d’aquesta moratòria. Així, Escalé va considerar que en el cas que no s’apliqui aquesta interrupció temporal a la inversió, es pot produir un efecte crida per intentar esquivar la reforma.

D’altra banda, Escalé va estendre la mà a la majoria per intentar treballar al màxim el text i que es pugui assolir un consens en una qüestió que per a Concòrdia és “prioritària”. “Seguirem fidels al que hem proposat fins ara”, va remarcar el president del grup parlamentari, que no va descartar que el partit presenti també d’altres textos legals pel seu compte.

Segons les darreres dades d’Estadística, la inversió estrangera va créixer un 9,8% durant el 2022, amb mig miler de sol·licituds en matèria d’habitatge.

DECISIONS

-Reforma inicial

El llavors ministre d’Economia Jordi Gallardo presenta la seva proposta que permetrà agilitzar els tràmits de la inversió estrangera.

-Descartat

Al final de la passada legislatura es decideix no aprovar la llei i esperar a les eleccions després de tenir dubtes amb el redactat que s’havia el·laborat.

-Concòrdia

DA aposta per refer tot el text, fet que endarrereix la llei per a finals del 2023. Escalé confirma que volen presentar la seva reforma abans que el Govern.

tracking