Espot va oferir a Liberals dos ministeris i una ambaixada

El líder de DA explica que l’aixecament de la pròrroga de lloguers serà “quirúrgic”

Xavier Espot i Josep Maria Cabanes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Xavier Espot va oferir a Liberals fins a dos ministeris, una secretaria d’Estat i una ambaixada per honorar el pacte preelectoral al qual van arribar les dues formacions. Així ho va explicar ahir el cap de Govern al programa La Rèplica d’RTVA i ho va confirmar posteriorment al Diari, deixant clar que es tractava d’una oferta de màxims sempre lligats als perfils de les persones proposades. El partit encara presidit per Jordi Gallardo, però, va rebutjar l’oferiment en entendre que el que s’havia pactat era que Liberals pogués tenir grup parlamentari propi. “No podríem donar una sobrerepresentació excessiva a un partit que no ha fet els consellers mínims a la circumscripció nacional”, va argumentar Espot, que va afegir que en qualsevol cas “no se’ls ha fet el pacte de la fam”, evidenciant que l’oferta governamental no era poca cosa.

En la mateixa línia, va defensar que Demòcrates “va creure que renunciar a la majoria absoluta era difícil d’acceptar i de justificar de cara a l’electorat”, tenint en compte els resultats de les eleccions, i va indicar que Acció va tenir un suport similar al de Liberals i en aquest cas també tindran només un conseller. En tot cas, Espot considera que DA i L’A són partits que comparteixen una ideologia i que de cara a les eleccions comunals “ja es veurà quins pactes s’han de fer”.

Malgrat això, el líder demòcrata va reiterar la voluntat de fer pactes d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE, el futur de les pensions i de la CASS, i va afirmar que ja hi ha un principi d’acord amb Brussel·les per tenir un sistema similar al de Liechtenstein pel que fa als fluxos migratoris a través de les quotes.

El cap de Govern també va parlar d’habitatge, avançant que es demanarà un segon crèdit extraordinari “d’entre 40 i 50 milions d’euros” per poder posar al mercat els pisos que s’han adquirit recentment amb caràcter públic i preus assequibles. Pel que fa a la pròrroga dels lloguers, Espot va indicar que “a llarg termini això empitjorarà la situació”. És per això que per a l’any vinent “hi haurà un aixecament quirúrgic de la pròrroga per a algunes casuístiques, però no en termes generals”.

El líder de l’executiu també va fer referència a la qüestió de l’avortament i va confirmar que hi ha “converses preliminars per trobar una solució sense traspassar la línia vermella” que suposaria, va remarcar, acabar amb el sistema institucional actual. Així, va deixar clar que “no es podrà avortar a Andorra sense posar fi al nostre sistema institucional”, però que “hi ha un terme mitjà entre això i el que tenim ara”. Espot es referia al fet de despenalitzar l’avortament de manera que la dona que ho desitgi hagi d’interrompre l’embaràs fora de les fronteres del país, “però quedarà eximida de qualsevol sospita d’una eventual responsabilitat penal”. També va parlar “d’un eventual rescabalament en cas de necessitat econòmica”. “No tancarem el cercle, però és bastant satisfactori”, va valorar Espot.

tracking