Enquesta conjuntura

La Cambra preveu que l'economia creixi de forma "més moderada"

El 53% de les empreses  tenen problemes per trobar treballadors qualificats

Roda de premsa de presentació de l'enquesta de conjuntura del 2n semestre de la CambraCambra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'economia andorrana ha experimentat una “evolució molt positiva” al llarg del 2022, “i fins i tot ha superat els nivells de l'activitat prepandèmia”. La previsió és que durant el 2023 l'activitat continuï creixent “tot i que amb una taxa més moderada” que l'exercici anterior. Així ho ha manifestat avui el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, que ha estat acompanyat de la directora adjunta de l'entitat, Sol Rossell. El sector hoteler és el que presenta unes perspectives més positives per a l'any en curs, tenint en compte que el sector turístic continuarà sent una de les palanques fonamentals de l'economia andorrana. Malgrat tot, el ritme d'activitat tendirà a moderar-se a causa de l'empitjorament de les perspectives econòmiques globals i una menor renda disponible als mercats d'origen per l'elevada inflació.

Aquesta és la situació que reflecteixen les enquestes de conjuntura realitzades per la Cambra, que en aquesta ocasió ha portat a terme també un monogràfic sobre la situació de les empreses davant de l'escaladade la inflació, l'increment de costos i el desajustament entre l'oferta i la demana laboral. Aquest treball conclou que la inflació s'ha convertit en la màxima preocupació de les empreses, amb un 4,12 sobre 5, seguida de l'increment dels costos d'explotació (3,97), l'augment dels tipus d'interès i l'enduriment de l'accés al finançament (3,35), les dificultats per contractar treballadors(3,22)i els problemes d'aprovisionament/falta d'estocs (2,71).En aquest sentit, un 89% de les empreses afirmen que l'increment de costos està perjudicant la marxa dels seus negocis i el seu futur. Tot i això, un 56,4% manifesta que malgrat la tensió inflacionista no temen per la supervivència i la continuïtat del negoci, un 49,2% pateix una reducció dels marges empresarials per l'augment de les despeses i el 9% assegura que difícilment podran resistir aquesta situació i que la viabilitat del seu negoci està en perill. L'increment dels costos afecta sobretot les microempreses: el 12% té dificultats per atendre pagaments i pateix per la viabilitat dels seus negocis.

D'altra banda, les empreses estan especialment preocupades per les dificultats per trobar treballadors qualificats. En concret, el 53,6% de les empreses enquestades ha tingut problemes per cobrir les vacants de treball. L'escassetat de mà d'obra afecta de manera especial el sector de la construcció, ja que 9 de cada 10 empreses esmenta aquesta problemàtica, que és també especialment greu en l'hoteleria, on 8 de cada 10 empreses indiquen que es veuen afectades per la manca de personal qualificat.

tracking