Estadística

L'IPC augmenta un 5,4% respecte l'abril del 2021

La variació mensual és del 0,5% a conseqüència del creixement dels preus dels productes

Evolució mensual dels preus i les repercussionsEstadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variació anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) en base 2021 corresponent al mes d'abril del 2023 és de 5,4% (abril 2022: 6,0%), segons informa aquest matí Estadística. Com a resultat de les variacions observades en els grups de béns i serveis que componen l'IPC, els principals grups que fan disminuir la inflació són; "Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles" amb una disminució d'1,9, situant-se al 5%perla disminució dels preus de l'electricitat, gas i altres combustibles enfront de la forta pujada del mateix mes de l'any passat. L'altre grup que fa disminuir la inflació és "Aliments i begudes no alcohòliques" amb un decreixement 1,9 situant-se al 14,4% a causa d'unaugmentdels preus de la carn més moderat que el de l'abril de l'any anterior i ladisminuciódels preus dels llegums i verdures, davant del creixement del mateix mes de l'any anterior. L'últim grup que fa davallar la inflació és "Transport" amb una disminució d'1,1, situant-se a l'1,3% a causa de la disminució dels preus dels carburants i lubricants enfront de l'augment de l'abril del 2022. D'altra banda, els grups principals que fan augmentar la inflació són "Vestit i calçat" amb un creixement d'un punt i situant-se al 3,3% a causa dels preus de la roba.

La variació mensual de l'IPC és de 0,5% (abril 2022: 1,5%) i els principals grups que contribueixen a la variació són "Aliments i begudes no alcohòliques" amb una variació mensual de 0,6% i una repercussió de 0,14%, a causa, principalment, de l'augment dels preus del pa i cereals. "Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles" amb una variació de 0,4% i una repercussió de 0,11%, a causa de l'augment dels preus de lloguer de l'habitatge. "Béns i serveis diversos" amb una variació mensual d'1,1% i una repercussió de 0,10% a causa del creixement dels preus dels béns i serveis per a la cura personal, els efectes personals i les assegurances. "Vestit i calçat" amb una variació mensual d'1,6% i una repercussió de 0,08%, a causa de l'augment dels preus de la roba i el calçat.

En comparació amb l'IPC d'Espanya el mes d'abril del 2023 se situa al 4,1%, augmenta vuit dècimes respecte a la variació registrada del mes de març. Els grups que destaquen per la seva influència en el creixement són "Habitatge" que augmenta la variació gairebé cinc punts i mig, fins al 10,8%.Aquest comportament és perquè els preus de l'electricitat disminueixen amb menys intensitat que l'any passat. Cal assenyalar, encara que en sentit contrari, la baixada dels preus del gas, que van augmentar l'abril del 2022.

tracking