rEPORTATGE
Del segle XVI a l'actualitat
La casulla mortuòria de l’església de Sant Martí de la Cortinada torna al país després de ser restaurada gràcies a un procés de participació ciutadana.
La casulla mortuòria de l’església de Sant Martí de la Cortinada, datada entre els segles XVI i XVIII, ha tornat a Andorra després de ser restaurada. La casulla mortuòria és una vestidura que el sacerdot es posava al damunt de tota la roba per celebrar la missa de Divendres Sant, la de Difunts o missa defunctorum i també durant la Quaresma. Està decorada amb tres calaveres i tres parells d’ossos encreuats a la part central, com a símbol de la mort. En aquest cas, és una de les casulles més antigues conservades al fons de Patrimoni Cultural i procedeix de l’església de Sant Martí de la Cortinada.
La peça ha estat restaurada gràcies al procés de participació ciutadana que va tenir lloc la tardor passada. Obrir aquest procés de selecció a tota la ciutadania, segons informa l’executiu a través d’un comunicat de premsa, compleix amb la finalitat “de fer partícip de la implicació de cuidar el patrimoni cultural del país”. Així, a través d’aquesta enquesta la població va escollir que es refés la casulla mortuòria de l’església de Sant Martí de la Cortinada i finalment el treball s’ha realitzat al taller de restauració de teixits de Montserrat Xirau.
Els restauradors han seguit els passos de documentació, neteja, eliminació d’adhesius d’una intervenció anterior i consolidació dels diversos teixits i elements aplicats. Així mateix, el Govern afegeix a la nota que, per a una correcta actuació sobre la peça, ha estat necessària la separació de tots els elements per al seu tractament individualitzat i posterior muntatge de totes les peces seguint la confecció original. En efecte, ha estat durant aquest procés que s’han trobat tres fragments de documents en paper darrere les peces brodades. Els documents són part dels suports de paper emprats per aplicar aquestes peces ornamentals (calaveres i ossos) a la casulla. Totes les peces havien tingut paper, però en moltes no s’ha conservat o bé era paper sense text.
A més de la restauració de la casulla pròpiament dita, el taller també ha elaborat un suport de conservació i exposició a mida. Això permetrà que la peça, que de moment es troba a les reserves de Patrimoni Cultural, pugui ser exposada més endavant al públic. Així, està previst que en breu es pugui exposar a l’antic hotel Rosaleda, seu del ministeri de Cultura.