seguretat social

La CASS està “llesta” per al tercer pagador

Capdevila apunta que és més problemàtic aplicar-lo només per a franges concretes

El ministre de Salut en funcions, Albert Font, al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema informàtic de la CASS està llest per poder aplicar el tercer pagador de forma generalitzada. La presidenta del consell d’administració, Montserrat Capdevila, va apuntar ahir que fins i tot seria més senzill aplicar el tercer pagador de forma universal que no pas per a franges concretes d’edat. “És més complicat fer-ho per a determinats col·lectius que fer-ho per a tothom; l’eina la tenim”, va deixar clar Capdevila en una afirmació que va contradir el ministre de Salut en funcions, que fa uns dies va apuntar que el tercer pagador no es podia aplicar per una qüestió informàtica. Cal tenir en compte que des de la CASS no es va entrar a valorar el possible impacte econòmic que podria tenir el tercer pagador, però Capdevila sí que va defensar “la universalització” d’aquest sistema.

En aquesta mateixa línia, la CASS també va confirmar que s’està treballant amb el ministeri de Salut poder modificar el mètode de pagament deixant de banda el sistema que té en compte els actes mèdics per substituir-lo per un que tingui en compte els processos. Un canvi que s’aplicaria només a alguns casos concrets com podria ser, per exemple, la rehabilitació d’un pacient. Capdevila també va valorar positivament l’aplicació del metge referent, un sistema que va considerar “molt útil”, com també la història clínica compartida. “Ens ajuda moltíssim amb el control”, va asseverar, i va reclamar seguir apostant per la digitalització de la CASS.

MENYS BAIXES PERÒ MÉS SALUT MENTAL

El nombre de baixes durant el 2022 es va reduir un 12% respecte al primer trimestre del 2022. “Potser la gent necessita treballar”, va plantejar la presidenta del consell d’administració de la CASS, que va celebrar l’estadística. Tanmateix, Capdevila sí que va apuntar un increment dels problemes de salut mental –també en col·lectius que no estan en edat laboral–, motiu pel qual va celebrar l’entrada dels psicòlegs a la cartera de serveis. “Si una persona requereix atenció se li ha de donar”, va defensar la presidenta, que sí que va recordar que es pot produir un conflicte entre psicòlegs i psiquiatres pels preus que s’han determinat al col·lectiu que s’ha incorporat.

tracking