seguretat social

La CASS alerta que la reforma del sistema de pensions és inajornable

La presidenta del consell d’administració reclama que els bons resultats econòmics no endarrereixin els canvis que han d’arribar aquesta legislatura

Montserrat Capdevila ahir després de la roda de premsa realitzada a l'edifici de la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revisió del sistema de pensions ja no es pot ajornar més. Així ho va deixar clar ahir la presidenta del consell d’administració de la CASS, Montserrat Capdevila, que va asseverar que “la reforma s’ha de fer sí o sí aquesta legislatura”. Capdevila va remarcar que aquesta qüestió és quelcom “prou transcendental” perquè es faci un pacte d’Estat –una proposta que el cap de Govern electe, Xavier Espot, ja va fer durant el discurs d’investidura–. De fet, la presidenta del consell d’administració de la CASS va encoratjar les formacions polítiques, també aquelles que han arribat ara al Consell General, a seguir amb la feina realitzada en el si de la comissió d’aquesta matèria durant la darrera legislatura per culminar les tasques abans del 2027. En aquest sentit, el posicionament de la CASS no es mourà del “document base” que ja es va presentar en què, en línies generals, es defensa l’increment de les cotitzacions i l’endarreriment de l’edat de jubilació. “No sé com aniran les negociacions però espero que es pugui arribar a un consens; potser no en el 100% de les propostes, però sí que espero que en gran part s’acceptin”, va apuntar Capdevila, que va insistir a no deixar passar el temps davant una situació que tard o d’hora s’haurà d’afrontar.

Tanmateix, el missatge que es va enviar ahir des de la CASS –jornada en la qual es va fer el balanç del 2022 i del primer trimestre del 2023– va anar més enllà. “No ens hem de refiar d’aquests moments bons de l’economia andorrana que estem tenint”, va defensar Capdevila, que va reclamar mirar a la llarga en un problema que, tot i “la bonança” econòmica de l’any passat o del primer tram d’aquest, continua sent “urgent”. Tanmateix, tant la presidenta del consell d’administració com la directora de la CASS, Joaquima Sol, van reconèixer ahir que amb els dar­rers resultats econòmics “s’ha guanyat temps”. Si bé no ho van concretar, sí que van apuntar que les previsions realitzades pels estudis actuarials que situaven el 2024 com l’any en el qual el fons de reserva de la jubilació hauria de començar a fer aportacions, i el 2039 com l’any en el qual s’esgotarien els fons, s’havien endarrerit lleugerament. “El nostre Govern ha de prendre les decisions necessàries perquè això no passi [que s’esgotin els recursos per pagar les pensions]; crec que tots som conscients que això és el principal”, va defensar Sol, que va insistir en la necessitat de seguir realitzant estudis per fer l’evolució de la situació.

Un bon 2022

L’increment d’ingressos durant el 2022 va permetre reduir el dèficit de la branca general, que es va situar prop dels 32 milions d’euros, en comparació amb el del 2021, quan va ser de 45,8 milions. En el cas de la branca de jubilació, els resultats de l’any passat també van millorar els d’ara fa dos exercicis, ja que el superàvit del 2022 va ser de 39,1 milions d’euros. Una millora derivada del fet que el nombre d’assalariats el desembre del 2022 es va quedar en els 47.495, que suposa un increment del 6,5% respecte al mateix mes del 2021. En el cas dels treballadors per compte propi, les dades també mostren un increment del 9,2%. Pel que fa a les pensions a càrrec de la branca general (2.602), van disminuir un 3,2%, però els pensionistes a la branca de jubilació (15.792) sí que es van incrementar en prop d’un 5%. Pel que fa al primer trimestre del 2023, la CASS va fer saber que el dèficit de la branca general se situa en els 6,2 milions d’euros, mentre que el superàvit de la branca de jubilació és ja d’11,3 milions d’euros. “El primer trimestre tenim dades millors que les pressupostades”, va remarcar Capdevila, que, així i tot, va tornar a insistir en la necessitat de ser prudents davant una situació de creixement econòmic que no se sap quant pot durar. “Nosaltres ajudarem en tot allò que ens demanin”, va sentenciar.

tracking