sessió d'investidura

Riba, Forné i Rossell seran secretaris d'Estat sota la tutela d'Espot

Riba, Forné i Rossell seran secretaris d’Estat i dependran directament del cap de Govern

Cerni Escalé felicitant el cap de Govern, Xavier Espot, després de ser investit en el càrrec.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran novetat del Govern en la legislatura que tot just acaba de començar no són els ministeris i encara menys els diferents titulars de les carteres. El que visualitza realment el canvi és l’estructura paral·lela que ha dissenyat Xavier Espot en forma de secretaris d’Estat que dependran directament d’ell. La consideració especial de Landry Riba s’estén a dos llocs claus més. Ell seguirà com fins ara al capdavant de les negociacions per a l’acord amb Europa; David Forné liderarà les polítiques de transició energètica, transports i mobilitat, i Marc Rossell es posarà al capdavant del departament de Digitalització i Telecomunicacions. El cercle de poder amb què Espot es blinda alhora que reforça el Govern es tanca amb el nomenament de Sílvia Calvó com a cap de gabinet, que tot apunta que comptarà amb una adjunta. Amb aquests moviments el cap de Govern segueix la tàctica que va posar en pràctica fa quatre anys amb el ministeri d’Exteriors en treure-li les competències de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. I en el cas de Marc Rossell, ocuparà la secretaria d'Estat que tenia Cesar Marquina abans de ser nomenat ministre de Finances. La situació de David Forné és més complexa perquè a part d'afectar el ministeri d'Economia incideix directament en el control d’una parapública com FEDA. La nova disposició té una última derivada i és que en dependre del cap de Govern poden assistir als consells de ministres.

Línies estratègiques

Tancar les negociacions amb Europa i protegir al màxim les especificitats del país no és l’escull més difícil que haurà de superar aquest dossier. El repte en majúscules és guanyar el referèndum vinculant, que a la vista del que ha passat en consultes similars al món és menys que clar. Per tot això, perquè s’està al tram final de les converses i perquè els negociadors de la UE difícilment ho entendrien, ni s’ha plantejat rellevar Riba. La crisi energètica a Europa pel conflicte entre Rússia i Ucraïna ha posat de manifest la fragilitat per la dependència de la nostra infraestructura energètica. David Forné haurà de dissenyar i liderar el full de ruta per assegurar conjuntament amb FEDA la sobirania elèctrica. Pel que fa a Rossell, a més de les urgències derivades del canvi digital, la intervenció de Calvó ha estat determinant.

Un cop confirmada Imma Tor al capdavant de la cartera d’Exteriors, tal com va avançar el Diari, queda per conèixer, Marquina a banda, el titular de Finances i qui ocuparà Afers Socials. Joventut passarà a Cultura i Esports, i la secretaria d’Estat d’Igualtat estarà sota la tutela de Marsol.

SÍLVIA CALVÓ I LA INCÒGNITA IAGO ANDREU

El rècord de longevitat ininter­rompuda com a ministre quedarà en mans de Jordi Torres, que amb el nou Govern seran 12 anys. L’únic rival per disputar-li aquest prestigiós reconeixement era Sílvia Calvó. Però no repeteix. La qual cosa no significa que perdi quotes de poder, sinó tot el contrari. La flamant cap de gabinet, amb una experiència i pes polític inqüestionable, serà la mà dreta d’un Xavier Espot de qui no es va separar ni un moment durant la campanya electoral. I perquè a ningú li quedi cap dubte, ha situat una de les persones de la seva màxima confiança, Marc Rossell, en el nou sanedrí del cap. Una cúria que es podria veure completada per Iago Andreu, molt proper a Espot i a Ladislau Baró. Es desconeix quin paper jugarà i si en jugarà algun des de primera línia. Del que no hi ha dubte és que si fa el pas endavant no serà per tenir un paper secundari.

Riba, Forné i Rossell seran secretaris d'Estat sota la tutela d'Espot

tracking