Inici accidentat de la investidura

Escalé va patir una indisposició als 20 minuts del discurs que va obligar a suspendre la sessió fins avui al matí

Els consellers generals ajudant Cerni Escalé a aixecar-se.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera sessió del debat d’investidura no va estar exempta de sorpreses. També d’algun ensurt. No tant per les propostes dels candidats, entre les quals va destacar l’aposta per la transparència de Concòrdia o els pactes d’Estat proposats per Espot, sinó per la indisposició de Cerni Escalé, que es va desmaiar enmig del discurs. “Estic bé”, va calmar el mateix afectat la resta de consellers que s’havien apropat al candidat a cap de Govern després d’aixecar-se del terra. Sort va tenir Escalé de la reacció ràpida del secretari general, Josep Hinojosa, que el va agafar.

El nou conseller, que va estar uns 20 minuts al faristol, va intervenir just després del descans de mitja hora que tots els consellers van realitzar un cop acabat el discurs de Xavier Espot. Una intervenció, la d’Escalé, que obria el camí de Concòrdia al Consell General i que, des d’un inici, apuntava maneres perquè ja d’entrada va deixar clar que faria servir indistintament el gènere masculí i femení. A més, va deixar clar que el grup parlamentari no s’estaria de res a l’hora de fer pública la informació que es considerés d’interès per a la ciutadania. Una exposició d’una nova manera de fer política que havia de contraposar-se a la de Demòcrates.

Després dels primers instants, Enseñat va decidir ajornar la sessió fins a les 16 hores. De fet, Concòrdia va confirmar a les xarxes socials que Escalé “es troba bé i amb la fortalesa necessària per continuar”. Poca estona després, però, es va anunciar que la sessió ja no es reprendria.

“CANVI DE LA CONTINUÏTAT”

Més enllà de la indisposició d’Escalé, el tret de sortida al debat d’investidura el va donar Xavier Espot a primera hora del matí amb el seu discurs, el qual es va allargar prop d’una hora i mitja. Una intervenció en la qual va presentar el programa de Govern per als propers quatre anys, proposta que sabia perfectament que podrà aplicar perquè el resultat de la votació només té la incògnita de saber què farà el candidat liberal, Víctor Pintos –tampoc se sap què faran els consellers de PS SDP amb la candidatura del líder de Concòrdia–. Espot no es va estar de recordar el tarannà constructiu de la campanya, “al marge d’ingerències externes i de campanyes mediàtiques al servei d’interessos espuris”, i va tornar a estendre la mà per teixir consensos. Ho va fer dins i fora del Consell General, ja que els dos pactes d’Estat que el demòcrata va proposar els va estendre també als liberals i a terceravia. Més enllà de la proposta, poques novetats en la seva intervenció, que va tocar les temàtiques esperades: l’acord d’associació amb la Unió Europea, el creixement urbanístic sostenible i la reforma de les pensions. Eixos centrals d’un programa que Espot va titllar de “canvi de la continuïtat. No crec que, en nom del consens, les persones haguem de renunciar als nostres principis. Però sí que estic convençut que, en la mesura que parlem, dialoguem i negociem de forma lleial i constructiva, ens adonarem que les diferents propostes i els models de país diversos que defensem ni estan tan allunyats ni són tan irreconciliables com a vegades podria semblar”, va sentenciar el candidat taronja.

CANVI DE L'ORDRE DEL DIA PER AJUSTAR EL CALENDARI

El Consell General reprendrà aquest matí, a dos quarts de deu, la sessió d’investidura després de l’ensurt viscut ahir amb el desmai de Cerni Escalé, que va obligar a suspendre la jornada. Per aquest motiu, la junta de presidents es va reunir ahir a la tarda per acordar un nou ordre del dia per a la sessió d’avui, que s’iniciarà reprenent el parlament del candidat de Concòrdia a cap de Govern. Un cop finalitzat el discurs, serà el torn de la intervenció dels grups parlamentaris. Després, la sessió tornarà a quedar suspesa durant tres hores al migdia per poder anar a dinar. A la tarda, serà el torn de la rèplica dels candidats i novament de les intervencions dels grups parlamentaris. Finalment, al vespre, es durà a terme la votació que proclamarà Xavier Espot cap de Govern. Inicialment, els dos discursos dels candidats a cap de Govern s’havien de dur a terme ahir i reservar la jornada d’avui per a les rèpliques. Per tal d’assegurar l’absoluta recuperació d’Escalé, però, finalment es va acordar suspendre temporalment i comprimir els actes durant la jornada d’avui.

Cerni Escalé rodejat de diversos consellers generals després de la indisposició.

tracking