debat d'investidura

Espot i Escalé mostren els models enfrontats sobre el futur d'Andorra

Els candidats a cap de Govern exposaran des d’avui les seves visions sobre el futur d’Andorra amb l’habitatge com a eix central

Espot i Escalé a la sessió constitutiva.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest matí arrenca el debat d’investidura al Consell General. Un debat que no és tan interessant pel seu resultat final –Xavier Espot serà investit cap de Govern demà– com pel fet que serà el primer cara a cara en seu parlamentària entre el projecte de Demòcrates i el dels nouvinguts de Concòrdia. De fet, des de la nova formació reconeixen que afronten les dues jornades com una oportunitat per contraposar el model de país amb el que els taronges han implementat els darrers anys. Una ocasió també que Concòrdia vol que serveixi per visualitzar-se com l’única oposició clara a Espot, si bé sempre defensen que mantindran una oposició constructiva.

Dos discursos, el d’Espot i el d’Escalé –qui es pot presentar a cap de Govern gràcies al suport de la coalició PS SDP–, que no diferiran gaire en les temàtiques que abordaran, però potser sí en les propostes a implementar per solucionar aquestes problemàtiques en qüestió. Així, des dels dos partits s’ha deixat clar que les línies mestres dels discursos tocaran el model de creixement sostenible –una qüestió que toca de ple la problemàtica de l’habitatge, però també la qüestió de la inversió estrangera i la Unió Europea–, la reforma del sistema de pensions o l’emergència climà­tica.

En aquest sentit, el tret de sortida el donarà Xavier Espot, que serà seguit de Cerni Escalé, en dues intervencions que es preveuen d’una durada d’entre una hora i mitja i dues hores, si bé els candidats a la investidura tenen temps lliure. Demà serà el torn de les rèpliques amb les intervencions dels grups parlamentaris.

Si bé les fonts demòcrates no han confirmat si hi haurà alguna proposta com la d’ara fa quatre anys en què es va posar sobre la taula el pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea –el qual en aquest mandat es podria també estendre a les forces extraparlamentàries per permetre l’entrada de terceravia–, des de l’entorn d’Escalé sí que s’ha avançat que es vol fer especial èmfasi en la Llei del benestar que el partit ja portava al programa electoral. A més, Escalé dedicarà un espai de la seva intervenció a la identitat i al patrimoni cultural andorrà, així com a la defensa del medi ambient o a la cohesió social, reclamant un projecte que compti amb planificació a llarg termini i recuperi la centralitat del Consell General.

CLAUS

1. Model de creixement sostenible

Sent una de les banderes de Concòrdia, l’habitatge serà un element cabdal dels dos discursos.

2. Acord d’associació amb la UE

El tram final de la negociació amb la Unió Europea, un projecte cabdal per a Demòcrates, també marcarà la intervenció d’avui dels dos candidats.

3. Reforma del sistema de pensions

La salut serà un eix important dels models que Espot i Escalé presentaran amb una especial atenció a la reforma del sistema de pensions.

4. Sostenibilitat i emergència climàtica

La lluita contra el canvi climàtic i la sobirania energètica també seran presents als discursos d’avui.

PERFILS

Xavier Espot, Candidat a cap de Govern de Demòcrates

Nascut el 1979 arriba al debat d’investidura després de quatre anys al capdavant del Govern i sabent que demà renovarà en el càrrec per culminar el segon mandat. Després d’una legislatura marcada per la covid, però també per la crisi energètica i la pèrdua de poder adquisitiu, la propera legislatura haurà d’abordar aspectes clau, com ara l’acord amb la UE, a més de buscar un successor.

Cerni Escalé, Candidat a cap de Govern de Concòrdia

Amb 36 anys Escalé s’ha convertit en un dels nous valors polítics com a líder de Concòrdia, formació que aterra al Consell General amb cinc consellers i que vol erigir-se com un partit capaç d’assolir acords a dreta i esquerra. Quatre anys en els quals Escalé s’haurà de posicionar en qüestions on encara no ho ha fet, a més d’evitar el desgast que suposa el dia a dia de la primera línia política.

tracking