habitatge

El preu dels lloguers a La Seu d'Urgell augmenta prop d'un 20%

El preu del metre quadrat, tant de compra com de lloguer, segueix a l’alça, amb increments que, en el cas del lloguer, superen el 20%

Prova de peu de foto a tres columnes de prova peu a tres columnes de peu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El problema de l’habitatge no és una qüestió exclusiva d’Andorra. Ara bé, si la situació del Principat pot derivar, entre altres causes, de motius externs, el mercat immobiliari andorrà també afecta entorns com el de la Seu d’Urgell. El municipi català veí d’Andorra ha vist com en els darrers dos anys el preu del metre quadrat no ha deixat d’incrementar-se, tant pel que fa als preus de compra com als de lloguer.

Segons els darrers informes dels principals portals immobiliaris del país veí, així com segons les dades de l’Idescat i del portal d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, el preu del metre quadrat el febrer del 2023 a la Seu d’Urgell es va situar de mitjana al voltant dels 7,5 euros. Això suposa un increment del 8,2% si es compara el preu mitjà amb el mateix període del 2022, quan el metre quadrat de lloguer se situava en els 6,93 euros. Ara bé, si es busca el mínim estadístic dels darrers dos anys, registrat el maig del 2021 amb un preu mitjà que es va situar en els 6,22 euros per metre quadrat –sempre referint-nos al mercat de lloguer–, l’increment de preus supera el 20%.

El Portal de la Transparència de la Generalitat, així com les dades d’Habitatge que el mateix Govern català facilita, van situar el lloguer mitjà contractual en els 472,61 euros durant el 2022. Un preu que avui dia sembla impossible de trobar, però que, tot i així, ja suposava un increment del 7,8% respecte el 2021, quan el portal va deixar el contracte de lloguer mitjà en els 438,48 euros. Si es recupera la sèrie anual i es comparen les dades amb les d’anys anteriors a la pandèmia, els increments se situen de nou al voltant del 20%. En concret, el 2019 la Generalitat va xifrar els contractes de lloguer mitjà en els 394,45 euros (la qual cosa suposa un 19,8% menys que el preu mitjà del 2022), mentre que el 2012 la diferència de preus ja va ser del 23% (384,32 euros).

Una situació que no és gaire diferent en el cas del mercat de compra, que també s’ha disparat en els darrers mesos i anys. Els informes dels portals immobiliaris deixen el preu mitjà de compra en els 1.734 euros el metre quadrat el mes de febrer d’enguany, la qual cosa ja suposa un increment de quasi el 15% respecte l’abril del 2022. De fet, si es compara amb el setembre del 2018, quan es va registrar el darrer mínim, l’increment és del 44%.

En aquest sentit, les immobiliaries urgellenques consultades van apuntar que el mercat immobiliari de la Seu rep una influència clara de la situació que es viu a Andorra, especialment per l’arribada de treballadors del Principat que han de buscar un habitatge més assequible en territori espanyol i optar d’aquesta manera per un permís de residència transfronterer. Així, les immobiliàries apunten a la necessitat d’incrementar l’oferta per compensar l’alta demanda que rep el municipi català.

A L'ESPERA DELS 900 HABITATGES NOUS QUE S'HAN DE CONSTRUIR

Cal recordar que l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ja va apuntar l’agost de l’any passat que l’Ajuntament està treballant en la construcció d’un nou grup d’edificis que permetran ampliar la ciutat i oferir d’aquesta manera un major nombre de lloguers assequibles. Així, Viaplana va apuntar a un projecte constructiu que permetria introduir en el mercat immobiliari urgellenc fins a 900 habitatges. “Amb tot el sòl que hi ha a la Seu podria haver-hi uns 900 habitatges nous en total; hi ha capacitat per créixer, això és indiscutible”, va defensar Viaplana, que també va reconèixer la influència de la situació que es viu a Andorra. Segons les darreres dades de l’Idescat, a la Seu hi viuen 12.261 persones, amb una densitat de població de 793,6 habitants per quilòmetre quadrat, i durant el 2022 hi va haver 489 contractes de lloguer. En aquesta mateixa línia, l’executiu andorrà també va anunciar fa unes setmanes la compra de diversos edificis del país, majoritàriament hotels, per tal de rehabilitar-los i reintroduir-los en el mercat de lloguer a un preu assequible.

tracking