formació del govern

L'A creu que ja no es pot fiar de Demòcrates

Lafoz confirma que no segueix i la resta de l’executiva posa el càrrec a disposició

Josep Maria Cabanes ahir durant la roda de premsa a la seu de L'A.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dolguts. Traïts. Termes que ahir es van pronunciar en la roda de premsa que va dur a terme Liberals d’Andorra per confirmar que la formació no entrarà al Govern i es quedarà a l’oposició durant els propers quatre anys de legislatura. Una compareixença en què van ser presents la secretària general, Maribel Lafoz, el cap de llista, Josep Maria Cabanes, i qui passarà a ser conseller no adscrit –un cop Conxita Marsol faci el salt al Govern–, Víctor Pintos. “Com a conseller no adscrit farem el que hàgim de fer; seré allà fent un servei de la ciutadania i defensant les posicions del meu partit”, va deixar clar Pintos, confirmant que la seva formació, si bé en molts casos manté una línia ideològica similar a la de DA, no s’estarà de criticar la majoria quan així ho consideri oportú. “A Ordino hi ha una sensació de traïdoria total”, va rematar Pintos, que va reconèixer no ser tan “diplomàtic” com Cabanes, que va afirmar estar “dolgut” amb l’incompliment per part de DA.

EL PACTE O RES

De fet, qui va ser cap de llista de Liberals a la nacional va reiterar de totes les maneres possibles que durant les negociacions amb Demòcrates només es va posar sobre la taula la qüestió d’obtenir els dos consellers, ja que l’objectiu era poder tenir grup parlamentari. “S’havia signat un acord”, va manifestar una vegada rere l’altra un Cabanes que va apuntar que “nosaltres no pensem en cadires”. Així, el líder liberal va insistir que l’única proposta que podia acceptar el partit és aquella “que s’havia signat amb el cap de Govern, Xavier Espot”, i en la qual es deixava “en un punt claríssim” que el número tres d’Andorra la Vella i el número tres d’Ordino acabarien accedint al Consell General. També es va referir a aquesta qüestió Maribel Lafoz, que va puntualitzar que “entrar al Govern hauria tingut un sentit si els resultats haguessin estat diferents. Canviar un conseller, que és un elegit pel poble, per un càrrec de l’executiu entenem que no és el mateix”. De fet, la secretària general, que va deixar clar que el partit havia assumit els resultats de les urnes si bé a la roda de premsa es va recordar que no presentar llistes territorials penalitza la nacional, va defensar amb relació a rebre un ministeri que “si no ens respecten el pacte signat no veiem fins a quin punt la resta pot arribar a succeir”.

CÀRRECS A DISPOSICIÓ

Més enllà de la qüestió de les negociacions postelectorals amb Demòcrates, ahir els liberals també van informar que l’executiva del partit havia decidit posar a disposició de la militància els seus càrrecs. Així, en l’assemblea del 22 de maig –data que s’ha decidit avançar– es plantejarà si s’han de renovar els òrgans del partit. Tanmateix, Lafoz va deixar clar que ella ja no optarà a seguir mantenint el càrrec. Sobre el president del partit, Jordi Gallardo, la secretària general va apuntar que “potser ara també seria el moment” de fer el pas al costat que ell mateix ja va afirmar que faria després d’anunciar que no optaria de nou a cap de Govern a les eleccions del 2 d’abril passat.

REPORTATGE

La darrera incorporació a DA Canvi d’equip a l’últim minut. Aquest va ser el moviment de Letícia Teixeira, que el dia abans de les eleccions generals del 2 d’abril va donar-se de baixa de Liberals i va canviar la seva militància per DA. El motiu? Teixeira, que actualment és consellera de comú a Andorra la Vella, explica que es va mantenir al costat del partit presidit per Jordi Gallardo quan hi va haver l’escissió que va acabar amb la creació d’Acció. Amb el temps, però, “vaig veure que el partit estava fent un gir a la dreta i per la meva ideologia no m’agradava”, comenta Teixeira, argumentant que aquest va ser el motiu principal que la va portar a donar-se de baixa. Després de donar-hi moltes voltes, afegeix, finalment el dia de reflexió fa el pas i es dona de baixa com a militant liberal. La feina feta fins ara al comú de la capital, en què governen conjuntament amb DA, segons Teixeira, li va permetre també treballar braç a braç amb els companys de Demòcrates i adonar-se que “la seva posició de centre està molt més d’acord amb mi”. Així, va decidir donar-se d’alta a DA i pocs dies després celebrava la victòria electoral amb el comitè parroquial d’Andorra la Vella. De fet, detalla, “vaig estar ajudant durant la campanya electoral tots dos partits perquè la llista territorial era conjunta”. L’exmilitant liberal va meditar la decisió durant dies perquè confessa que “fer el pas em costava”. Un cop convençuda, va comunicar la decisió prèviament al seu company liberal al comú, Gerard Estrella, segons indica Teixeira. Malgrat el canvi de formació, però, assegura que la relació amb Estrella segueix sent molt bona i que no influeix en la feina comunal. De fet, remarca que amb “el Gerard [Estrella] som amics, perquè després de més de tres anys treballant crees un vincle”.

tracking