Estadística

Els preus de les importacions van pujar un 20,8% al gener

L'Índex de Valor unitari de Comerç Exterior (IVU) d'exportacions va crèixer un 35% en compraració a l'any passat

La variació interanual de les importacions i exportacions del gener al 2022 al gener del 2023Estadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus de les importacions vancréixeren un 20,8% el gener del 2023, mentre que el de les exportacions ho van fer en un 35% en comparació a l'any passat, segons l'informe publicat avui per Estadística en referència a l'Índex de Valor unitari de Comerç Exterior (IVU). El departament concreta que es tracta d'una estadística basada en el registre administratiu de duana on es cataloga la informació del valor i del pes delsbénsintercanviats en cada operació comercial per tal d'arribar a una aproximació del preu al qual la mercaderia ha sigut intercanviada. Tot i això, Estadística alerta que elsIVUno són índex de preus de formaestricta, ja que els seus canvis poden estar associats "tant als canvis de preus com de volum".

Per grups d'utilització, s'observa que els preus de béns de consum van incrementar-se un 15,4%, els béns de capital un 15,2% i els intermedis un 33,5%. D'altra banda, l'informe també indica que el grup d'importacions de 'Combustibles, lubrificants minerals i productes similars' és el que més s'ha encarit, concretament en un 44,4%, amb el grupd''Olis, greixos i ceres, d'origen animal i vegetal' perdarrereamb un increment del 39,9% i 'Articles manufacturats classificats principalment segons la primera matèria' amb una pujada del 37,7%.

Finalment, Estadística informa que durant el gener del 2023 les importacions originàries d'Espanya van crèixer un 21,2%, les de França un 18,1%, les de la resta de la Unió Europea i Regne Unit un 27,8%, i les de la resta del món un 6,9%. Tot i això, les variacions intermensuals de les importacions mostren una tendència a la baixa en preus dels productes originaris d'Espanya, amb una baixada del 0,7%, els de la resta de la Unió Europea i Gran Bretanya amb una del 0,9% i els de la resta del món amb una disminició del 3,8%. D'altra banda, l'única zona que creix és França, que ho fa en un 3,3%.

tracking