Rànquing

Reporters Sense Fronteres puja Andorra al lloc 37 mundial de llibertat de premsa

El Principat millora en la classificació respecte al 53ena posició de l'any passat

Mapa mundial de la llibertat de premsa segons Reporters Sense Fronteres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha millorat en llibertat de premsa, segons es dedueix de la classificació mundial de Reporters Sense Fronteres (RSF). L'organització col·loca el Principat aquest any en el lloc 37 de 180 estats avaluats, el que representa una millora important des de la 53ena posició que ocupava en el rànquing fet públic el 2022.

RSF atorga una puntuació de 75,05 en la suma d'indicadors que analitza i que supera els 68,79 punts de l'any passat, segons publica al web. L'anàlisi de l'entitat conclou queAndorra "pateix els obstacles que els enclavaments petits imposen al lliure exercici del periodisme", entre els quals esmenta la "manca de pluralitat i ingerències constants del poder polític i econòmic -especialment entrellaçats al país- en uns mitjans majoritàriament en mans d'empresaris amb interessos".

La millor posició d'Andorra en els cinc aspectes valorats és en 10è lloc de l'indicador de seguretat, l'any passat era el 22è, i el pitjor rànquing és el de l'indicador social on s'atorga el 62è lloc al país, tot i que fa un any estava en la 91ena posició. L'anàlisi comenta entre els aspectes negatius per exercir la llibertat de premsa que "els periodistes no tenen accés, per a entrevistes o com a font d'informació, a jutges, magistrats o altres membres d'un sistema judicial arcaic".

La classificació està encapçalada per Noruega, Irlanda i Dinamarca i els últims llocs són per a Corea del Nord, la Xina i Vietnam. El Principat apareix just al darrere d'Espanya que ocupa baixa del 32 al 36 lloc, França millora del 26 al 24 i Portugal figura en el top 10 amb un 9è lloc, tot i que retrocedeix dues posicions en comparació al 7è lloc de l'avaluació anterior.

tracking