concertació

CEA i USdA es retreuen manca de voluntat per aconseguir arribar a acords

Tanmateix, Ubach i Andreu defensen el paper del Consell Econòmic i Social

Iago Andreu i Gabriel Ubach a la porta de Govern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’aposta que vol fer l’executiu per la concertació social no comença amb bon peu. Si durant la campanya electoral Xavier Espot va fer una crida perquè el Consell Econòmic i Social (CES) es convertís en una eina clau perquè sindicats i patronal arribessin a acords en matèria salarial, ahir els representants dels treballadors i dels empresaris van retreure’s la falta de disposició de l’adversari en les trobades que s’han fet fins a la data.

“El que havíem demanat és un canvi de 180 graus en les polítiques socials i ens preocupen els propers quatre anys de Govern de Demòcrates”, va criticar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. “La concertació social hauria de ser el camí per assolir consensos perquè tot el món està tendint cap aquí, ara faltarà saber si realment hi ha la voluntat per part de la CEA i del Govern”, va afegir el secretari d’organització de l’USdA, que va defensar que en matèria laboral “es necessiten canvis radicals”.

Tampoc va ser gaire optimista el director de la CEA, Iago Andreu, després de l’experiència de l’any passat en què “la CEA va fer tres propostes i els sindicats no es van moure de la primera”, va criticar. Així, Andreu va afirmar que “de voluntat negociadora els sindicats no en van tenir gaire; tenien la mateixa proposta en tot moment, cadascú que tregui les seves conclusions”. En aquest sentit, el representant dels empresaris sí que va defensar que el camí del Consell Econòmic i Social encara és curt –l’òrgan es va crear el 2020, just abans de la pandèmia– i va assegurar que l’any passat ja va donar els primers fruits amb l’acord pel salari mínim. “En el marc del CES es van aprovar els ERTO a proposta de la patronal, els quals van permetre salvar molts llocs de treball”, va recordar Andreu, que també va afirmar que “de poc es poden queixar els sindicats amb el decret del Govern”. En aquest sentit, el director de la patronal sí que va retreure a l’executiu que “no sempre se li ha sabut donar tota la força que el CES té”, i va reclamar que algunes lleis es podrien haver fet passar pel Consell Econòmic i Social amb l’objectiu de millorar-les. “El dictamen del CES no és vinculant”, va recordar Andreu.

On sí que van coincidir les dues parts és en la necessitat de trobar representants dels treballadors sectorials perquè així la negociació es pugui dur a terme sobre la base de cada sector. Ubach va detallar que les properes setmanes l’USdA posarà en marxa una sèrie de formacions per fomentar l’afiliació sindical dels treballadors perquè “primer s’ha de formar la gent perquè sàpiga què és un comitè d’empresa”. “Hi ha sectors on els representants de les empreses tenen un interès a estudiar la possibilitat que hi hagi representants dels treballadors, però en molts casos es troben amb la manca de voluntat”, va defensar Andreu.

UBACH DEFENSA NO MANIFESTAR-SE L'1 DE MAIG

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va defensar ahir que no realitzar la manifestació de l’1 de maig és també “per donar un vot de confiança al Govern que encara no s’ha constituït”. A més, Ubach va assegurar que “tot ens anava en contra”, pel fet que la festivitat del dia del treballador a Espanya queia en un pont de tres dies. En aquest sentit, el líder sindical va reclamar que es decreti festiu el dia del treballador. “No volíem que se’ns pogués acusar que no donàvem marge al Govern”, va sentenciar Ubach. D’altra banda, el representant sindical també es va referir a la darrera flexibilització de l’executiu en matèria del permís de residència que permet als temporers accedir a la quota general de forma més senzilla. Si bé va celebrar la mesura, Ubach va reivindicar que “cal apostar per la gent del país incrementant salaris i pensions”.

tracking