finances

Hisenda farà pagar els youtubers pels treballs que facin a Espanya

L’agència obliga els creadors de contingut residents a tributar un 24%

'AuronPlay' és un dels youtubers residents a Andorra.Twitch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa anys que el Principat acull youtubers, influencers i streamers espanyols que, a la cerca d’un entorn fiscal més amigable, escullen Andorra per viure-hi. Willyrex o AuronPlay en són un exemple. Fins ara no hi havia cap regularització, però el diari espanyol ABC va publicar ahir que l’Agència Tributària espanyola havia fet pública la decisió que a partir d’ara els creadors de continguts espanyols residents al país hauran de pagar a Hisenda una part proporcional dels esdeveniments que duguin a terme en territori espanyol. Exactament, fins a un 24%.

Després de la gran fugida de youtubers el 2020 i 2021, l’Agència Tributària va començar a estudiar com regularitzar-ho, però no s’havia oficialitzat res. En un comunicat emès ahir per l’Agència Tributària, es plantejaven finalment accions que la institució descriu com a “destinades a reforçar el control de persones físiques que aparenten no ser residents a Espanya”, per a assegurar-se que realment compleixen els requisits per estar exempts de tributar a Espanya.

Dins aquestes accions es decideix que aplicaran als creadors de contingut el mateix règim fiscal que als artistes i esportistes que actuen o competeixen a Espanya. Així doncs, hauran de pagar entre un 19% i un 24% a Espanya de les rendes directes i indirectes generades pels espectacles que protagonitzin en territori veí. L’Agència Tributària aclareix que aquesta obligació de tributar abraça no tan sols les rendes “que es derivin de l’actuació personal de l’artista o esportista i puguin vincular-se a l’acte, esdeveniment o espectacle en qüestió”, sinó també al que denomina com a rendes perifèriques. Aquest tipus de rendes inclouen els drets per la cessió de la imatge per a productes i articles de promoció comercial, els drets de retransmissió dels esdeveniments o els ingressos per patrocinis específics associats a l’esdeveniment en qüestió.

CLAUS

1. 2020 i 2021: ‘boom’ de youtubers a Andorra

Després del boom de youtubers espanyols que marxaven a Andorra, l’Agència Tributària va començar a estudiar la manera de regularitzar-ho.

2. 2023: l’agència tributària ho regularitza

El diari ABC va publicar ahir que a partir d’ara els creadors de contingut hauran de pagar entre un 19% i un 24% a Espanya de les rendes generades pels espectacles que facin en territori espanyol.

3. Mateix tracte que artistes i esportistes

És el mateix règim fiscal que s’aplica als artistes i esportistes que actuen a Espanya.

tracking