Primer sopar, després comptar

La tecnologia ha facilitat molt el recompte de les paperetes a les eleccions. La matinada de diumenge, però, un comú va trigar fins a la una per donar l’escrutini. Molt hi va tenir a veure omplir la panxa.

Captura de pantalla d''eleccions.ad' on es veu l'horari fals del 100%.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa moltes nits electorals el recompte de vots acostuma a anar relativament ràpid. En la memòria dels més veterans encara es viu el record dels membres de mesa de Sant Julià de Lòria que van aturar el recompte per anar a sopar. Però encara que aquest episodi és el que està més viu en el memòria col·lectiva, no es tracta d’un fet inusual ni d’altres èpoques.

Només cal recular unes hores, a la nit de diumenge passat. A la 01.10 hores el comú d’Encamp aconseguia la mítica fita del cent per cent del recompte, mentre que Escaldes-Engordany continuava estancada en el 99,6%. Tot un país expectant d’un recompte final tenint en compte que la victòria en una territorial suposa dos consellers generals que poden capgirar els resultats finals.

Doncs sí. Molts lectors ja han endevinat que els membres de la mesa d’Encamp van acabar l’horari de votació i van fer un petit sopar de pica-pica que com a resultat va suposar un retard en el recompte. Per fer una comparativa, Andorra la Vella amb un cens infinitament superior va disposar dels resultats definitius a les 23.30 hores.

El Pas de la Casa va enviar el recompte molt aviat. A Encamp, segons van explicar ahir fonts coneixedors, és tradició fer aquesta aturada per calmar la panxa. El cas d’Escaldes és diferent. Un problema de connexió va impedir enviar les dades per actualitzar el recompte. Cert que algunes meses van aprofitar per fer un mos, però en aquest cas els problemes tècnics van ser la causa. Des d’Escaldes també s’esgrimeix que el canvi al Prat Gran va agradar, però va fer que la feina fos menys àgil. Sis hores van trigar els dos comuns a donar els resultats definitius. Sis hores amb el país pendent i el cap de Govern esperant el recompte final per fer les declaracions. Unes darreres hores que es van fer eternes perquè ningú sabia on estava el problema i es podria donar per finalitzada la jornada electoral.

Els sopars de la nit electoral s’han convertit en una trista anècdota. El més sonat va ser el de Sant Julià de Lòria, però no ha estat l’únic.

Un altre fet curiós que va sorprendre ahir van ser les dades facilitades pel portal eleccions.ad, on hi figura que Escaldes-Engordany i Encamp van aportar els resultats definitius a les 23.59 hores. Segons les explicacions que es van donar ahir, el programa no preveu actualitzar l’horari d’actualització de dades al dia següent, i per això tots els escrutinis finals marquen un minut abans de les 24.00. Una nit més llarga del que ha de ser en plena era de la tecnologia i amb un cens petit. Xoca constatar com per a alguns es tracta d’un fet anecdòtic intranscendent, però per saber quin partit governarà no s’hi val malgastar el temps.

MÍTICS SOPARS DE LA NIT ELECTORAL

El cas més espectacular va ser el de fa unes dècades a Sant Julià de Lòria, quan els responsables del recompte van decidir deixar-lo a mitges per anar a sopar. Amb la panxa plena van reprendre la tasca mentre tenien mig país en suspens que va haver d’aguantar fins passada la una de la matinada per saber els resultats lauredians. Gairebé set hores va trigar el 2005 el comú d’Andorra la Vella per fer el recompte de 7.400 vots. El problema de connexió via fax va ser un obstacle, però la pausa per sopar també. Del repartiment dels escons de la nacional depenia la majoria absoluta.

tracking