Militants del PS demanen canvis a la cúpula del partit

Diversos membres del partit destaquen la necessitat d’apostar per cares noves i analitzar quin ha de ser a partir d’ara el paper de la formació

Els socialdemòcrates Pere López i Quim Miró durant la nit electoral.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ressaca electoral després dels resultats de diumenge no es va viure igual a tots els partits. Els més perjudicats a les urnes van ser els socialdemòcrates, que no tan sols no van aconseguir l’objectiu de ser alternativa de Govern, sinó que els resultats van ser molt pitjors dels esperats. Finalment els electors van atorgar a la formació de Pere López, en aliança amb SDP, tan sols tres consellers generals per a la llista nacional i cap parròquia. Tot plegat obliga els dirigents del partit a obrir un procés d’anàlisi i reflexió, com ja va anunciar López el mateix diumenge, que inevitablement passarà per una renovació de noms. Així ho van admetre diversos membres de la formació vermella, que no amaguen la decepció pels resultats i intenten ara refer-se del cop i impulsar de nou el partit de cara a la cita electoral del desembre. Per posar les cartes sobre la taula i començar a prendre les primeres decisions, avui mateix s’ha convocat una reunió a la qual assistiran els membres del partit i càrrecs electes, però també els candidats amb l’objectiu de valorar els resultats, analitzar-los i decidir quin ha de ser el paper del partit a partir d’ara.

“Després d’una derrota com la de diumenge s’ha de reflexionar i veure el que ha passat i en aquests casos el primer que es demana és canviar les cares”, va indicar Quim Miró, el candidat de la coalició PS SDP + a Andorra la Vella. Miró va tenir unes paraules especials per als tres primers noms de la llista nacional –Pere López, Judith Salazar i Susanna Vela–, perquè entén que han treballat molt en el projecte. Tot i així, va admetre que cal una renovació, no tan sols de cares, sinó també una reflexió més profunda sobre què ha passat i per què. “Cal gent nova que s’interessi per la política”, va considerar, i va reconèixer que “Concòrdia ha demostrat que les cares noves funcionen”.

El candidat de PS SDP + a Sant Julià, Gerard Alís, també va coincidir a destacar que “cal un relleu més jove per afrontar la línia de futur que ha de prendre el partit”. En aquest sentit, va explicar que aquest any, per estatuts, al partit li toca convocar un congrés per renovar l’executiva i, al seu parer, “seria bo, aprofitant la situació, avançar-lo i fer una nova executiva que pugui prendre el relleu i que remogui el partit”.

Igual que Quim Miró, Alís va insistir que més enllà de les cares s’ha d’analitzar per què el resultat s’ha allunyat tant de l’esperat. “Hem convocat la reunió ràpidament per analitzar els resultats però també per saber com afrontar aquests quatre anys des del Consell General amb el grup parlamentari”, va comentar.

Per la seva banda, el candidat número 4 de la llista nacional i membre de les joventuts, Pere Baró, va apuntar que “estem paint el resultat abans d’analitzar-lo detingudament”, però la nostra voluntat és “fer una oposició constructiva”. Baró no va voler parlar obertament de la necessitat d’optar per cares noves, si bé sí que va remarcar que “hem de fer un procés de reflexió entre tots”. “S’ha de fer quelcom, però encara no sabem què, ni com, ni quan”, va apuntar.

El també membre de les joventuts Joao de Melo va ser clar en dir que “hem de reflexionar com a partit de forma immediata”. “Caldran canvis, però cal veure quins”, va afegir, remarcant que “és fàcil dir que calen cares noves, però és difícil trobar gent que s’hi impliqui”. Amb tot, va reconèixer que “és clar que Concòrdia ha fet una campanya impecable i ha entrat per la porta gran”. “Porten idees fresques i cares noves i han cridat l’atenció dels electors. Potser n’haurem d’aprendre”, va admetre.

Els socialdemòcrates també van destacar que cal, al seu parer, una reforma del sistema electoral. Gerard Alís, que també és primer secretari del partit, va valorar que malgrat tot “els resultats demostren que la majoria ha votat pel canvi a través de les tres forces de l’oposició”, tot i que el resultat dona majoria absoluta a DA. Una opinió que també va compartir Baró, que va deixar clar que “el sistema electoral no ens afavoreix”. “Les tres forces del canvi sumen més que DA”, va afirmar el candidat.

De Melo també va remarcar l’“anomalia” que representa que “un partit amb el 30% dels vots tingui la majoria absoluta”, que al seu parer requereix “una revisió de la Llei electoral”. “Tampoc té sentit que Canillo tingui la mateixa força que Andorra la Vella, que té deu vegades més electors”, va analitzar. De Melo també creu que és necessari saber “per què hi ha 10.000 persones que no han anat a votar tal com està el país en temes com, per exemple, el de l’habitatge”, i saber quantes d’aquestes persones són joves.

FETS

Mals resultats

Els resultats electorals van quedar molt lluny del que esperaven els socialdemòcrates i els van deixar amb tan sols tres consellers i cap victòria parroquial.

Reunió immediata

Els membres del partit es reuniran avui per analitzar els resultats i el futur de la formació, i posar sobre la taula un possible canvi de lideratge.

Demanda de canvis

Diversos membres del partit reconeixen que cal apostar per cares noves i admeten que Concòrdia ha demostrat que l’aire fresc i la gent nova funcionen.

La mirada al desembre

Els membres del partit també són conscients que al desembre hi ha una nova cita electoral i que més d’hora que tard cal començar a treballar-hi.

tracking