estadística

L'IPC avançat baixa fins al 6,3% per la moderació del preu dels carburants

L’índex del grup de l’alimentació i de les begudes no alcohòliques segueix a l’alça

La moderació del preu dels carburants ha incidit en la baixada de l'IPC.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si la dada avançada de l’indicador de preus de consum (IPC) del març es confirma, la inflació se situarà en nivells que no es veien des de la primavera passada i experimentarà una baixada d’un punt i dues dècimes respecte a l’IPC del febrer. Estadística va situar ahir la dada que s’elabora amb aproximadament el 98% dels preus del mes entrats –per a la resta s’usen els del mes anterior– en un 6,3%, quan l’IPC del febrer era del 7,5%. Una moderació de preus que el departament justifica per la disminució dels costos relacionats amb el transport i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles. En canvi, béns de primera necessitat com l’alimentació o també les begudes no alcohòliques segueixen la tendència alcista. L’IPC ha experimentat una escalada des que va esclatar la guerra d’Ucraïna i la dada del març –si acaba sent la definitiva– suposarà la primera gran baixada en mesos.

Segons la nota difosa per Estadística, Andorra continua estant per sobre de l’IPC dels països veïns. La diferència és especialment destacada amb Espanya, on l’índex avançat del març s’ha situat en un 3,3%. L’índex espa­nyol experimenta un descens molt notable respecte a la taxa registrada al febrer, que era del 6%. Per tant, està dos punts i set dècimes per sota de la xifra del març. En aquest cas el descens també s’atribueix a una caiguda del preu de l’energia. A França, la dada és del 5,6%, set dècimes menys que el mes anterior.

Una taxa interanual similar a la prevista per al març no es registrava des de fa pràcticament un any. I és la primera baixada de la dada que mesura els preus dels béns de consum des del mes d’agost.

tracking