DA guanya per majoria absoluta i Concòrdia entra amb 5 consellers

El partit d'Espot s'emporta les territorials de la Massana, Ordino, Canillo, Andorra la Vella, Encamp i Escaldes, i la formació d'Escalé triomfa a Sant Julià

Conxita Marsol triomfa a la capital

Conxita Marsol triomfa a la capitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates ha guanyat les eleccions per majoria absoluta. El partit de Xavier Espot ha obtingut la victòria a la Massana, Ordino, Canillo, Andorra la Vella, Encamp i Escaldes que li donen onze consellers, ja que el segon de la llista escaldenca, Marc Magallón, és membre d'Acció. Seients al parlament que se sumen als cinc que ha obtingut Espot en la nacional i que situen als taronges amb 16 representants al Consell General.La territorial de Sant Julià ha estat l'única diferent en l'onada taronja d'avui ja que Concòrdia s'estrena al Consell amb la victòria en la parròquia que fins ara era el feu de terceravia i Unió Laurediana, que no s'han presentat a les eleccions.

El partit de Xavier Espot ha guanyat també la nacional, seguit d'Escalé i López, que es queda sense cap parròquia i que ha comparegut passades les deu de la nit per felicitar els demòcrates afirmant que "el vot del canvi s'ha dispersat". Des de l'inici del recompte Concòrdia ha superat PS SDP i la diferència s'ha mantingut fins al final de la nit electoral, quan pels volts de la una de la matinada s'ha escrutat el 100%.

El recompte de la circumscripció nacional ha situat finalment a Xavier Espot com el més votat amb un 32,66%, a Cerni Escalé en segona posició amb un 21,43% i a Pere López com a tercer candidat amb més sufragis, amb el 21,05%. Carine Montaner és la quarta llista més votada amb un 16%, Josep Maria Cabanes obté un 4,66% de suports i Judith Pallarés acumula el 4,2% de vots. Aquests resultats deixen fora del Consell Cabanes i Pallarés i Concòrdia, PS SDP i Andorra Endavant tindran tres consellers cadascú.

Onada parroquial

La Massana s'ha decantat de manera clara per a DA des del principi de l'escrutini.Carles Naudi i David Montané han estat escollits consellers amb un 47,72% de vots per a la llista de Demòcrates i Ciutadans Compromesos, un 27,55% de vots ha estat per a la candidatura de PS SDP iAcció s'ha quedat com a tercera llista amb un 24,73%. A Ordino ha començat de manera molt ajustada el recompte i al final ha situat a les candidates demòcrates, Berna Coma i Sandra Codina, amb un 43,40% de suports, i la formació de Xavier Espot torna a revalidar la territorial imposant-se a les candidatures que havien fet del projecte de Grifols el tema principal de la campanya. La llista de PS X'Ordino de Jean Michel Armengol i Pere Mas ha aconseguit un 39,17% de vots, tot i que en alguns moments ha estat a pocs vots de DA, i Andorrra Endavant s'ha quedat en un 17,43%. A Canillo la llista de Guillem Casal i Jordi Jordana ha obtingut 530 vots i hi ha hagut 287 sufragis en blanc.

A Andorra la Vella Conxita Marsol ha aconseguit el triomf en la que es considerava la territorial amb més possibilitats per a la suma de PS i SDP gràcies al pacte entre López i Bartumeu. L'excònsol de la capital ha capgirat els pronòstics i ha sumat una parròquia més per als taronges amb la llista que integrava amb Alain Cabanes per davant de Quim Miró i Marian Sanchiz. Els demòcrates han sumat un 32,77% dels vots, 1.665 sufragis, per davant del 29,56%, 1.502, que ha acumulat la coalició dels progressistes. Concòrdia ha rebut el suport del 23,13% dels electors i Andorra Endavant rep un 14,54 % de sufragis.

L'única parròquia no taronja en el nou parlament és per a Concòrdia. Pol Bartolomé i Maria Àngels Aché són els consellers electes per Sant Julià amb un 40,06% de suports. La llista liderada per Helena Mas i Eva París ha rebut 26,83%, Gerard Alís i Josep Roig han aconseguit un 19,07% per a PS SDP i Bianca Martínez i Marc Ferreiro han sumat un 14,04% de votants per a Andorra Endavant.

Encamp torna a ser territori demòcrata amb una victòria de Jordi Torres i Maria Martisella amb un 53,07% dels vots, mentre que el candidatura de Marta Pujol i Susagna Venable com a representants de PS i Agrupament Encampadà ha sumat un 46,93% de suports.

A Escaldes el recompte s'ha prorrogat fins gairebé dos quarts de dues de la matinada amb una victòria de DA del 40,41%, ja que tot i que amb els primers vots liderava l'escrutini Concòrdia, de seguida la llista demòcrata ha agafat el primer lloc. Inicialment amb alguns moments de poc marge però després s'ha distanciat de la candidatura de Ramon Tena i Lara De Miguel que ha sumat un 33,68% dels sufragis. La candidatura de PS SDP que lidera David Pérez s'ha quedat en un 25,89% i perd així la territorial que havia guanyat el 2019 en la coalició formada per socialdemòcrates i liberals.

tracking