Un informe no va trobar activitats delictives a les empreses de Pallardó

BPA va encarregar a l’auditora KPMG l’any 2010 que investigués les seves activitats

El judici per la causa primera de BPA s'està celebrant a la sala magna de la Batllia.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’excap d’antiblanqueig de Banca Privada d’Andorra (BPA) Isabel Sarmiento va encarregar l’any 2010 a l’empresa auditora KPMG que investigués les empreses de Rafael Pallardó. L’informe va ser elaborat pel soci de l’auditora i responsable de forensic a l’oficina de Barcelona, Enric Olcina, que ahir va declarar com a testimoni al Tribunal de Corts en el marc del judici per la causa primera de BPA, la coneguda com a cas Gao Ping.

De les conclusions de l’informe que es va poder veure ahir a la sala magna de la seu de la Justícia, es desprèn que “no s’han detectat coincidències amb cap informació o indici d’activitats il·lícites o criminals” en cap de les empreses de Pallardó analitzades per KPMG a petició de l’entitat ara intervinguda.

Olcina va explicar que el 2010 se li va encarregar des del banc un informe de corporate intelligence de dues persones físiques i que una d’elles era Pallardó, qui presumptament blanquejava els diners de la trama de l’empresari xinès Gao Ping. Un informe, va assenyalar el soci de KPMG, que tenia l’objectiu de capturar tota la informació existent per poder perfilar el client perquè a partir d’aquí l’entitat financera pogués prendre les decisions que cregués necessàries i oportunes sobre aquesta persona.

L’informe sobre l’empresari valencià establert a Barcelona es va fer entre l’1 i el 19 de febrer del 2010 i es van analitzar les empreses Bolsos Orientales SL i Línia Milando SL, de les quals l’apoderat era Pallardó i a l’accionariat hi havia diversos ciutadans xinesos, i Pallardó Patrimonial.

De l’anàlisi de les tres empreses vinculades amb l’empresari valencià, a part de la conclusió que no es van trobar indicis o fets sospitosos d’activitat il·lícita o criminal sobre Pallardó, empreses incloses, i els seus familiars, sí que es va detectar que un dels socis xinesos, Jiamping Hu, va fer un desfalc de dos milions de dòlars d’una empresa pública xinesa i que els diners es van fer servir per pagar deutes de casinos a Macau. L’home va ser penalitzat per la justícia del seu país, però Olcina va advertir que aquest nom és molt comú a la Xina i no podia afirmar que fos la mateixa persona. El soci de KPMG va explicar que, en el seu dia, ningú des de BPA li va requirir una ampliació d’informació sobre aquesta persona.

Olcina va donar tota aquesta informació en resposta a l’interrogatori realitzat ahir pel fiscal general, Alfons Alberca, que també es va interessar per una reunió de treball que va mantenir amb Sarmiento i l’exdirector general adjunt de BPA Santiago de Rosselló, el març del 2023 al tomb dels casos Clotilde, Emperador i Veneçuela.

El soci de KPMG va poder oferir pocs aclariments ja que va explicar que va participar en aquesta reunió convidat per l’auditor de la seva companyia Francesc Gibert, que li va demanar el seu ajut com a expert.

ERC VOL QUE ESPOT COMPARAGUI A LA COMISSIÓ

Els partits independentistes coincideixen a demanar que comparegui l’expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy a la comissió d’investigació al Congrés sobre l’operació Catalunya. Pel que fa a les peticions d’ERC, hi ha també Villarejo, De Cospedal, així com els exministres Cristóbal Montoro (Hisenda) i Fernández Díaz. Els republicans proposen càrrecs actuals i recents del PP com el president, Alberto Núñez Feijoo, i el seu antecessor, Pablo Casado, i el ministre socialista d’Interior en actiu, Fernando Grande-Marlaska. A més, sumen a la llista el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, excàrrecs de BPA, l’expresident del Barça Sandro Rosell, l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola Victoria Álvarez, l’exvicepresident del govern català i líder d’ERC Oriol Junqueras i l’exlíder del PP català Alícia Sánchez Camacho. El PNB completa la seva llista amb el president de BPA, Higini Cierco i Noguer, a qui també volen interrogar el PSOE i el gruix de les formacions independentistes. Tanmateix, el PSOE obvia Rajoy i no l’ha inclòs a la seva llista de compareixents. Els socialistes, per contra, sí que demanen que compareguin excàrrecs del govern de Rajoy com Jorge Fernández Díaz (exministre d’Interior), María Dolores de Cospedal (exministra de Defensa) i Francisco Martínez (exsecretari d’Estat de Seguretat). El termini per registrar les propostes acabava ahir.

tracking