La cuina

A empentes i rodolons

La campanya de PS SDP +. Els de Pere López han apostat per anar a totes a disputar el partit, sense por a rebre alguna targeta.

Pere López, ahir, un cop acabat l'acte final de campanya de PS SDP +.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinquè i penúltim plat del nostre particular menú degustació. La d’avui és una d’aquelles propostes que han sobreviscut a mil i una remodelacions de la carta i del menú del dia del nostre restaurant de batalla. És l’estofat que ens van proposar per primer cop ara ja fa molts anys, que durant un temps va haver-hi força gent que demanava, que després va caure en l’oblit –sobretot després que deixessin de servir-lo amb trumfes– i que darrerament, i ja amb la recepta original recuperada, ha viscut una revifalla. L’estofat no és ara més bo que fa uns anys ni més dolent que el bienni en què va posar-se de moda, és pràcticament el mateix estofat i el seu mèrit principal és aquest, haver-se mantingut al menú, haver sobreviscut a l’arribada dels vegans i a l’arribada del sushi, dels ceviches i dels pokes i ara, davant la diversitat dels plats disponibles, tornar a ser el plat més triat.

L’ESCENARI SOMIAT

Arribats als dos últims candidats de la cursa electoral, els somnis són cada cop més senzills d’explicar i s’assemblen cada cop més als reptes. Si parlem de somnis, el de PS SDP + no és altre que el d’agafar les regnes del país i governar-lo els propers quatre anys amb majoria absoluta. La dificultat és tan alta –amb com de cars aniran els seients a la nacional, caldran cinc parròquies per poder sumar quinze– que la comesa pertany justament a la categoria dels somnis, però alhora feia molts anys que els socialdemòcrates no es podien permetre ni tan sols somiar una possibilitat com aquesta.

EL REPTE

Els reptes de PS SDP + per als propers comicis passen tant per la circumscripció nacional com per les territorials. El primer d’ells és, sobretot, simbòlic: ser el partit més votat del país. Sumades, les dues forces socialdemòcrates ja van superar DA el 2019. Però no anaven plegades. I ja hem dit que el repte és simbòlic. A les parròquies, en canvi, el repte és extremament pràctic: sumar un més que els altres. I en tots els casos, l’èxit socialdemòcrata passa exactament pel mateix lloc: la necessitat de fer-se el tros més gros del pastís del vot d’oposició a Demòcrates.

ELS OBSTACLES

Si el repte principal és capitalitzar tot el vot descontent a l’esquerra de DA, els obstacles que poden barrar el pas del PS al seu escenari somiat no són altres que aquells que també aspiren a fer-se amb el mateix botí: els mateixos Demòcrates, que maldaran per retenir el màxim de suports possibles per aquesta banda, com han demostrat acostant-se a propostes que fins ara no s’havia fet mai seves; Concòrdia, i el seu objectiu d’ocupar els espais que abandonin els d’Espot; i els vots no emesos, els vots blancs, els vots nuls i els vots a Carine Montaner, que poden ser el refugi d’aquells més o menys desencantats amb el sistema.

LES TRIES

Davant d’aquesta situació, des de les files socialdemòcrates reunificades han bastit la seva estratègia de campanya –i la seva estratègia a més llarg termini– a partir de tres pilars fonamentals, alguns de retòrics i d’altres de no verbals. Els repassem de seguida.

El primer és no haver-se mogut d’allà on eren. És allò que hem mirat d’explicar al paràgraf amb una metàfora de l’estofat que –admetem-ho– potser he estirat per sobre de les meves possibilitats. En qualsevol cas, no és cap secret que després del sotrac del 2011, de l’escissió amb SDP i en un context de degoteig de baixes, el PS va estar en risc real de desaparèixer cap al 2015. La tossuderia d’haver aguantat el partit aleshores i d’haver-lo mantingut zombi primer i revifat i reunificat després és, per si sol, un punt gens negligible que ha permès als socialdemòcrates plantar-se a la línia de sortida de la campanya amb opcions reals de poder aspirar a alguna mena de majoria.

El segon pilar de l’estratègia de campanya dels de López ha estat lluitar des del minut zero de la campanya per l’hegemonia del camp opositor. I això ho han fet des de la tria de l’eslògan –que dona per fet aquell repte que comentàvem abans de ser el partit més votat en l’àmbit nacional– fins a la insistència a cada debat, a cada entrevista i a cada intervenció a presentar-se com l’única alternativa a DA, a esborrar la resta d’aspirants al duel, a convertir la campanya en un tête à tête entre dos i només dos, on ells acumulin el suport de tot allò que no sigui Demòcrates.

I el tercer punt que més podem destacar de la campanya de PS SDP + és l’agressivitat, amb dosis superiors a les que ens tenen acostumats. Critiquen obertament i fan mofa pública de publicacions i intervencions de Demòcrates, els interpel·len directament i els provoquen als debats, han bastit una candidatura antinatura a Ordino i no defugen el combat en cap moment. L’estratègia, de ben segur que els resta punts davant de molts electors, però, alhora, sembla una posada en escena deliberada per comunicar que van a totes pel partit i que si pel camí s’emporten alguna targeta, ho accepten com a part del (seu) joc.

PATÉ DE CAMPANYA

Debat i felicitació per la boda Un dels debats més esperats a Diari TV era el cara a cara entre l’exministre de Salut Joan Martínez Benazet i la candidata d’Andorra Endavant, Carine Montaner. Ambdós van tenir moltes discrepàncies al Consell General durant l’època de pandèmia i pel tema Grifols. El debat va acabar amb la felicitació a Benazet pel seu recent matrimoni.

La gimcana diària dels periodistes Cada jornada de campanya electoral s’està convertint en una desfilada d’actes i de convocatòries que fan anar de bòlit els periodistes, que amb tota la bona voluntat intenten arribar allà on poden. Sovint s’enduen un desengany perquè les declaracions es converteixen en tres minuts en què el candidat parla de qualsevol dels temes d’actualitat.

AGENDA

-Berenar amb la gent gran dels candidats de PS SDP +.

A la casa pairal d’Andorra la Vella a les 16.30 h, on s’exposaran les accions previstes per a la tercera edat.

-Reunió de poble de DA. Centre de Congressos d’Andorra la Vella, a les 20.30 hores, des d’on se seguirà el debat televisiu amb els sis caps de llista.

-Acte final de campanya de Demòcrates. A partir de les 22 hores aproximadament al Centre de Congressos. Amb Xavier Espot i la resta de candidats. El candidat arribarà després del debat a ATV.

tracking