josep maria cabanes, Liberals

“Intentarem suplir el buit que ha deixat terceravia”

El cap de llista liberal defensa que la política d'habitatge s'ha de focalitzar a incentivar els privats perquè n'ofereixin a preu assequible.

Josep Maria Cabanes ha tornat a la primera línia política per encapçalar el projecte liberal.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Maria Cabanes concorre a les eleccions després d’unes primàries que van trencar el partit, un pacte preelectoral amb DA que ha deixat descontents i un sondeig que els deixa fora del Consell. Però el candidat traspua optimisme amb els fruits d’una campanya centrada en Primer, Andorra.

Quin seria un bon resultat per a vostès?

Quatre o cinc a la nacional i guanyar a les parròquies on estem presents.

Una qüestió que marca les eleccions és l’absència de terceravia.

És una llàstima perquè justament terceravia aplica un política molt semblant a la nostra, de consens, de nacionalisme, de comptar amb el poble, d’analitzar els dossiers, és una llàstima, però intentarem, dins d’aquesta tendència parella que tenim, suplir aquest buit que ha deixat. I terceravia sap que sempre tenim les portes obertes per a ells a participar, col·laborar, fer observacions.

Sobre l’acord d’associació ha dit que és partidari d’alentir les negociacions i ha exposat els neguits que comparteix part de la població. S’apropa al votant orfe de terceravia?

El país no pot estar d’esquenes a Europa. Però en un país de 80.000 habitants tenim unes fragilitats que són les quotes d’immigració. Una, aquí no poden venir quan signem l’acord 20.000 habitants perquè no tenim ni possibilitats educatives ni sanitàries ni pel que fa a recursos naturals. Dos, hi ha la seguretat ciutadana. I tres, el noranta per cent d’empreses del país tenen entre un i cinc empleats, hi ha una fragilitat brutal. L’únic que demanem és que aquests paràmetres puguin encaixar. Això és el que volem que s’asseguri abans del referèndum vinculant.

Liberals ha estat al Govern i fins fa quatre dies el missatge era tancar l’acord aquest 2023. Per què aquest canvi?

Molt fàcil, perquè és el que ens demana l’elector. Ara estem parlant amb els col·lectius, amb el poble, i és el que ens demana.

Hi ha possibilitats de reeditar un Govern de coalició? Què passa amb una eventual majoria absoluta de DA?

Si DA guanya per majoria absoluta haurem d’assumir el resultat que tenim. El partit liberal és el més antic d’Andorra, hem estat anys fora del Govern i hem continuat treballant igual. Quan vam fer el Govern de coalició va ser perquè el poble no hauria perdonat ni a DA ni a nosaltres no assegurar la governabilitat.

Amb Acció se sentirien còmodes?

Crec que pensem totalment diferent, són dos estils de fer política diferents. Però el poble vol cohesió, garanties de governabilitat, podem fer les concessions que facin falta si el poble ho demana.

Són contraris a apujar la pressió fiscal. Com s’han de pagar les grans infraestructures viàries?

S’han de reunir a la taula tots els agents econòmics, la banca, la CEA, l’EFA, i plantejar un sistema de finançament per a cada inversió. Exemple? Túnel de Sant Julià, teòricament són 25 milions, doncs es fa un crèdit a 20 anys. No es poden posar sobre la taula 25 milions, però un i escaig cada any és fàcil. El país s’ha de gestionar com si fos una empresa privada, hem de defugir de l’abundància que fa anys que vivim.

I això què implica?

Quan es fa una inversió s’ha de ser hiperminuciosos i assegurar el retorn. Però un país amb la magnitud turística d’Andorra no pot tenir infraestructures tercermundistes, han d’estar a l’altura de l’afluència que tenim.

S’està parlant molt en aquesta campanya de com solucionar la problemàtica de l’habitatge. Esmenti una proposta de Liberals.

Defugim de propostes públiques i portem alternatives privades. És el privat juntament amb una política de govern, una política de finançament i subvenció, qui ha de solucionar el tema de l’habitatge a preu assequible.

S’ha de posar algun fre a la inversió estrangera en el sector immobiliari?

S’han d’apujar els requisits d’entrada al país de la inversió estrangera i dels residents passius. Pel que fa a inversió estrangera han de venir empreses de valor afegit, que creïn mà d’obra nacional, el nostre jovent que marxa del país i no torna i ha de tornar. És aquí on s’ha d’anar, no al despatx tancat al pis N de l’edifici N. I per a passius que tinguin un nivell mitjà-alt. El que s’ha de fer és posar el nivell que cal perquè el mercat es regula tot sol.

Són partidaris de continuar la congelació dels lloguers?

Progressivament ho hem d’anar desafectant. Ara, a canvi de donar alternatives.

EN PERSONA

Josep Maria Cabanes Dalmau

Professió: directiu de banca

Edat: 65 anys

Experiència política prèvia: conseller comunal a Andorra la Vella i ministre

Estat civil: casat

Fills: dos

Un tret del seu caràcter:

m’agraden les coses ràpides, resolutives i ben fetes

El seu principal defecte?

De vegades soc massa bo, bobo [riu]

Esport preferit. Futbol

Utilitza el bus? No, perquè em moc molt per feina i haig d’anar ràpid

Quan era petit què volia ser de gran? Futbolista

Viu en un habitatge de lloguer o propietat? Propietat

tracking