REPORTATGE

El debat de Dinder Club

Es tracta de la primera aplicació de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Per poder accedir a l''app' s'ha de ser d'alguna entitat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dinder Club és la primera aplicació de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual. Ha estat creada per un grup d’entitats socials catalanes, que han col·laborat amb algunes famílies, i la seva irrupció ha generat un cert debat entre les associacions especialitzades del país.

L’objectiu de Dinder Club, segons s’especifica a la pàgina web, és “facilitar les relacions d’amistat o relacions afectives entre persones amb discapacitat intel·lectual”. El rerefons és aconseguir que aquestes persones “tinguin les mateixes oportunitats i drets per tenir relacions de manera segura”. Així, Dinder Club funciona com qualsevol altra app de cites, però amb algunes particularitats. Per poder accedir-hi s’ha de formar part d’alguna entitat social i, en cas de qualsevol incident, la plataforma avisa les entitats perquè puguin gestionar la situació. Un altre dels trets distintius és que l’equip de Dinder Club col·labora amb entitats socials per conèixer els gustos i les aficions de les persones amb discapacitat intel·lectual i crear una aplicació que s’ajusti a les seves necessitats de suport.

Considerant aquests aspectes, algunes associacions del país s’han pronunciat respecte de Dinder Club. Mireia Muñoz, presidenta de l’Associació per la Síndrome de Down (ASDA), exposa que “a priori sembla un club social molt interessant per establir relacions personals entre persones amb discapacitat intel·lectual, intentant evitar les relacions desiguals” i que els consta que les entitats que hi participen tenen una llarga trajectòria. Ara bé, confessa que “aquestes aplicacions i aquest món virtual” els fa un cert respecte. “En l’entorn de les xarxes socials, les persones més vulnerables són les que poden sortir-ne més perjudicades”, afegeix. Des d’AUTEA no volen posicionar-se a favor ni en contra de l’app atès el recent llançament, però asseguren que “cada persona amb discapacitat intel·lectual i la seva família haurien de poder prendre una decisió conscient i informada sobre si els convé o no aquesta opció”.

La segregació de les persones amb discapacitat intel·lectual és també un dels debats al voltant d’aquesta nova app, però les entitats socials del Principat han preferit no pronunciar-se respecte a això. Així que queda en l’aire: contribueix Dinder Club a excloure les persones amb discapacitat intel·lectual o és l’espai segur que necessitaven?

tracking