rEPORTATGE

Els 60 de l'Esbart Laurèdia

L’entitat organitza diverses activitats, que van des d’aquest febrer fins al gener de l’any vinent, per commemorar tots els seus anys de trajectòria.

La primera actuació de l'Esbart Lauredià, l'any 1963.Esbart lauredià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan l’Esbart Andorrà –el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria– es va dissoldre, un grup de dansaires lauredians van posar tots els seus esforços perquè no es perdés l’activitat. El músic que acompanyava les actuacions, Daniel Areny, va buscar una persona que dirigís el nou esbart i, sota la direcció de M. Esperança Ivern, l’Esbart Laurèdia va fer la seva primera aparició en públic a la Festa Major de l’any 1963. Enguany, l’entitat celebra el 60è aniversari.

L’Esbart Laurèdia es dedica a la difusió, recerca i conservació del folklore i a promoure la creació de noves danses basades en les formes tradicionals. L’entitat participa activament en actes festius de la parròquia laurediana com la Festa Major, el Carnaval o la Vila Medieval, on es representa des del 1988 l’espectacle Història i Llegenda d’Andorra. Aquest any, per tal de commemorar els 60 anys del seu naixement, l’Esbart ha gestionat diversos actes des del febrer fins al gener per festejar la celebració.

L’acte més proper és el 14 de març, quan es representarà l’espectacle TERRA dins els actes del Consell General pel 30è aniversari de la Constitució. El 29 d’abril, l’entitat participarà als Premis Joan Burés i Vidal amb la peça Contra-Passos i d’endemà l’associació actuarà al Festival de Folklore Ibèric organitzat pel grup de folklore Casa de Portugal.

El 27 de maig, l’Esbart Laurèdia celebra els 800 anys de la troballa de la Verge amb una dansa interpretada amb música en viu. L’11 de juny es reuniran per mostrar l’espectacle Recordes quan..., un recull de 60 anys de treball pedagògic amb els infants i dels millors moments. El 17 de juny faran una representació de la sarsuela catalana Cançó d'Amor i de Guerra a Ripollet i, després de tres anys sense poder celebrar Sant Joan en condicions habituals, el 24 de juny tornaran a encendre les falles de llum dels Petits Fallaires Lauredians.

El mes de juliol, per la Festa Major, i el setembre i novembre també hi ha més activitats. Aquestes, però, finalitzaran el gener de 2024 amb un espectacle de dansa i una exposició. Pel que fa a l’espectacle, comptarà amb la participació d’antics dansaires i totes les seccions adultes actuals, així com de les entitats culturals de la parròquia. Per la seva banda, l’exposició rep el nom de 60+12: de l’Esbart Andorrà a l’Esbart Laurèdia, i es tracta d’una mostra immersiva a la Sala Sergi Mas dels 60 anys de trajectòria de l’Esbart i dels 12 anys d’existència del precursor de l’entitat, l’Esbart Andorrà. A més, es farà una desfilada de 60 vestuaris de diferents danses de totes les èpoques.

tracking