jornada de mobilització

Poc seguiment a la protesta del Lycée

Uns trenta professors es concentren per protestar contra l’augment de l’edat de jubilació

Un moment de la manifestació dels professors francesos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 35 professors de primera i segona ensenyança del sistema educatiu francès van concentrar-se ahir a la tarda a la plaça The Cloud per mostrar l’oposició a l’augment de l’edat de jubilació a França. Els manifestants, menys que en l’anterior mobilització, van desplegar una pancarta en què qüestionaven les capacitats per seguir impartint classes encara amb 67 anys.

Tot i que la reforma del Govern francès estableix que l’edat legal de jubilació s’endarrerirà dos anys, dels 62 als 64, els professors pronostiquen que acabarà sent superior per la seva casuística concreta. En aquest sentit, un dels representants del col·lectiu de primera ensenyança, Christophe Noguer, va explicar en declaracions als mitjans de comunicació que els professors cada vegada comencen més tard a treballar i a partir d’ara hauran de cotitzar fins a 43 anys per poder cobrar la totalitat de la pensió, fet que els portaria a jubilar-se, en la majoria de casos, als 67 anys esmentats.

De fet, els canvis ja estan en procés d’aprovació malgrat que hi ha hagut fins a sis jornades de mobilització des de l’anunci de la reforma per part del president de la República Francesa, Emmanuel Macron. “Nosaltres estem aportant el nostre gra de sorra a totes les mobilitzacions que hi ha a França”, va posar de manifest un dels representants dels professors de primera ensenyança. I és que el col·lectiu no perd l’esperança i creu que el rebuig de la població pot portar a renegociar els canvis en l’edat de jubilació i els anys de cotització. Per això, tal com va defensar Noguer, “cal seguir manifestant-nos tot i que a Andorra som poquets i costa més mobilitzar-nos”.

Seguiment individual

Més enllà de la concentració, durant la jornada d’ahir entre un 10% i un 20% del professorat del sistema francès va fer vaga, un fet que no va alterar l’activitat lectiva. Noguer va incidir que a diferència de la convocatòria del 31 de gener, la d’ahir va tenir un seguiment més a títol individual i que alguns docents van aprofitar per anar a manifestar-se a França, on no va haver-hi problemes d’accés des d’Andorra.

Professors francesos sostenint una pancarta a la concentració d'ahir.

tracking