rEPORTATGE

Passaports que parlen

El museu de l’automòbil acull una exposició temporal sobre les matrícules que testimonien els canvis accelerats del Principat des del 1930.

Algunes de les plaques que estan exposades al museu.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les matrícules són el passaport dels vehicles i és a través d’una exposició que en recull de tot tipus que el Museu de l’Automòbil pretén repassar els canvis accelerats de la història del Principat des dels anys trenta del segle passat. “Una anècdota curiosa és que les matrícules van multiplicar-se quan van passar de ser únicament numèriques a incorporar una lletra”, va realatar ahir la cap d’àrea de Museus i Monuments, Ruth Casabella, en el decurs de la presentació de les últimes novetats de l’equipament ubicat a Encamp.

Precisament aquesta mostra es tracta d’una petita selecció de la col·lecció de la família Cuberes i recull des de les primeres plaques numèriques i alfanumèriques fins a d’altres de vehicles oficials o de les ambaixades. “Reflecteixen com s’ha modernitzat el país”, va remarcar Casabella.

Més aire

A banda d’aquesta novetat, el museu ha pogut redistribuir els espais després que tota la col·lecció de bicicletes de Turi Riberaygua hagi estat traslladada al BiciLab d’Andorra la Vella. En total, eren 103 vehicles, a més d’altres elements relacionats amb aquest món, com ara cartells o petits objectes. Només se n’han deixat quatre al museu encampadà “com a petit testimoni”, va puntualitzar la cap d’àrea. En conseqüència, s’han pogut espaiar els elements exposats a la primera i segona planta i en aquesta darrera, per exemple, s’hi han pujat quatre vehicles de competició i s’han pogut distanciar totes les motocicletes.

Finalment, s’ha sumat un nou vehicle a l’equipament; es tracta del “taxi Rossa”, que ha cedit la filla del senyor Rossa, de Canillo, pel seu valor històric. “Es remunta als anys 50 i havia portat viatgers i autoritats per tot Europa”, va relatar la responsable de Museus i Monuments. De fet, hi ha algunes anècdotes i és que a banda de transportar persones habitualment en el trajecte d’Andorra a Tolosa i Besiers, també havia traslladat sang des de l’hospital de Tolosa fins al de Meritxell.

L’objectiu d’aquests canvis, segons Casabella, és continuar actualitzant-se i oferint nous atractius a un públic que ja és molt variat. “Tenim sobretot francesos, grups que arriben a través d’agències, escolars i altres interessats”, va remarca.

EL NOU PROJECTE DE MUSEU ESTÀ "LATENT"

El nou Museu Nacional de l’Automòbil no s’ha enterrat, segons va assegurar la cap d’àrea de Museus i Monuments. De tota manera, tal com va prosseguir, cal avaluar les necessitats d’ara i actualitzar-les d’acord amb la nova definició de museu que va aprovar-se a l’agost. Cal recordar que el futur equipament s’havia projectat davant del comú d’Encamp ara ja fa pràcticament quatre anys, però que la pandèmia del coronavirus va deixar-lo en stand by.

tracking