seguretat

Moreno confia d'arribar a un acord amb la UE sobre els foragitaments

La guàrdia civil i la policia van estrènyer els llaços de col·laboració en una reunió

La directora de la guàrdia civil durant la visita.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director de la policia, Jordi Moreno, confia d’arribar a un acord amb la Unió Europea amb relació als foragitaments. Així ho va manifestar ahir en el marc de la visita oficial de la directora general de la guàrdia civil, María Gámez, al Principat. En aquest sentit, Moreno va reconèixer que el futur acord d’associació amb la UE comportarà canvis en les expulsions. “S’hauran de revisar i actualitzar els protocols actuals i crec que s’hauran de millorar.” Tanmateix, va confiar que “no hi haurà problemes perquè amb la col·laboració i la bona entesa arribarem segur a un bon nivell”.

De fet, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ja va advertir que per arribar a un acord d’associació potser el control sistemàtic no hauria de ser tan exigent en el cas dels antecedents penals, i que podria entendre revisar la qüestió dels foragitaments.

VISITA OFICIAL

La directora general de la guàrdia civil va visitar el Principat ahir, després que aquest càrrec no viatgés de manera oficial al país des de l’any 2001. Gámez es va reunir amb el director de la policia, amb qui va tractar els convenis en matèria de cooperació internacional, la col·laboració en l’àmbit formatiu i la incorporació de la dona als cossos de seguretat.

Tant Gámez com Moreno van destacar la importància de la col·laboració dels cossos en matèria de formació. En aquest sentit, el director de la policia d’Andorra va admetre que la guàrdia civil “és un dels operatius que més ajuden en tots els àmbits”, destacant que “en el formatiu fa molts anys que es col·labora, ens formen i crec que és importantíssim perquè tenen una professionalitat que ens ajuda”. Per la seva banda, Gámez va indicar que durant l’any 2022, “la guàrdia civil ha tingut més de 24 accions formatives en què han participat components de la policia andorrana en diverses matèries”.

D’altra banda, Gámez va posar en relleu la importància de la col·laboració entre els cossos, destacant que cada cop és més important col·laborar en matèria de ciberseguretat. “La seguretat que es doni en aquest país reverteix en la seguretat espanyola”, va defensar, sostenint que “la seguretat no es pot entendre que té unes fronteres determinades”.

LA POLICIA I LA GUÀRDIA CIVIL COINCIDEIXEN EN LA NECESSITAT DE LES DONES ALS COSSOS

La presència de la dona és un repte, tant per a la guàrdia civil com per a la policia. Així ho va manifestar Gámez, que va lamentar que en el cas de la guàrdia civil la dona no arriba al 10%, quan la proporció desitjable seria d’entre el 40% i el 50%. “Tenim un problema o repte semblant a la policia andorrana pel que he pogut comprovar. També és difícil trobar l’animació o la facilitat de reclutar dones, però el que sí que compartim és la necessitat i el desig que augmentin”, va manifestar. En el cas d’Andorra, el percentatge ronda el 10%. Gámez va reiterar que la dona és “imprescindible” en determinades matèries, mentre que en d’altres és “desitjable”, així que cal implementar “accions positives”.

tracking