tribunal de corts

La incapacitat de l'acusat per entendre el judici obliga a suspendre'l

Els pèrits van concloure que l’home, amb una malaltia mental, no podia declarar

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La malaltia mental de l’acusat va obligar ahir el Tribunal de Corts a suspendre la vista oral en què se l’havia de jutjar pel delicte major d’amenaces de mort amb arma i el delicte menor de maltractaments en l’àmbit domèstic. Els pèrits, que van avaluar l’home just abans de l’inici de la vista, van concloure que l’acusat, que pateix una malaltia mental orgànica, no es trobava capacitat per exercir el dret de defensa ni per comprendre el procediment judicial.

Segons va argumentar un dels professionals, “ara mateix tindria un coeficient intel·lectual borderline” que no li permetria prestar declaració ni comprendre la situació. A més, el pèrit va apuntar que la “conducta impredictible” de l’home el podria portar a “tancar-se en banda” i no voler parlar o, inclús, a tenir “una conducta impulsiva o agressiva”. Així mateix, va constatar una alteració en la memòria de l’imputat que no li permetria recordar els fets. Una pèrdua dels records que, segons va sostenir, seria “creïble per la patologia que pateix”.

Per aquests motius, els pèrits van concloure que ahir l’home no es trobava en condicions de ser jutjat, admetent que difícilment el seu estat millorarà per poder prestar declaració en un futur. En aquest sentit, van reiterar la importància que continuï el tractament.

Els fets haurien passat en el marc de l’àmbit familiar, encara que la defensa considera que els delictes no s’han provat. Vistes les conclusions dels pèrits, el Ministeri Fiscal va demanar el sobreseïment provisional de la causa, per si l’home mai es torna a trobar en condicions de ser jutjat. En canvi, la defensa va sol·licitar el sobreseïment definitiu, en considerar que l’home necessita tractament per a la malaltia i treballar en la reinserció social en la mesura del possible.

JUDICI PENAL PER UN ACCIDENT DE TRÀNSIT

La Fiscalia i l’acusació particular demanen condemnar un conductor pel delicte de lesions per imprudència greu i que se li retiri el carnet durant vuit mesos. L’acusat va xocar contra un vehicle que feia una maniobra per girar en una cruïlla i a causa de l’impacte l’altre conductor va patir una fuetada cervical. L’imputat va al·legar que va ser un accident i que tenir antecedents penals el perjudicarà en l’àmbit laboral.

tracking