REPORTATGE

El comboi d'ajuda a Turquia surt cap a Barcelona

El propietari del restaurant Delícies Turques ha impulsat la recollida que s’enviarà a les víctimes del terratrèmol

Material d'ajut per a les víctimes del terratrèmol a Turquia a les portes d'un restaurant.

Material d'ajut per a les víctimes del terratrèmol a Turquia a les portes d'un restaurant.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb tres furgonetes ha partit aquest matí el material recollit des d'Andorra per als afectats pel terratrèmol de magnitud 7,8 a Turquia que va tenir lloc dilluns i que ja ha causat més de 18.000 morts. Davant d’aquesta trista sacsejada que ha viscut el país turc, Bulent Karayilan, el propietari del restaurant Delícies Turques, d’Escaldes-Engordany, impulsava dimecres la recollida d’ajuda solidària de roba d’hivern, productes d’higiene i material divers per als damnificats. L’encarregat de l’establiment abraçava amb alegria i sorpresa la resposta immediata de la multitud de persones que es van acostar al restaurant a aportar bosses de roba. La crida solidària va ser tan immediata que Karayilan va haver de tancar l’establiment als comensals ahir davant del gran volum de material que es va arribar a acumular fins i tot al carrer.

De fet, a les quatre de la tarda ja havia de renunciar a acceptar més roba perquè ja n’hi havia arribat molta, prèviament als tres palets de roba d’hivern que també aportava la botiga Viladomat. “Des de dimecres hem rebut moltes coses. En poques hores, han vingut moltes persones”, relatava agraït. Avui continuarà la recollida, però ara la crida se centra en productes d’higiene per a dones, infants i nadons, que és el que més els falta, atès que entre Andorra i Espanya ja s’ha aconseguit molta roba d’abric. “El consolat ens ha informat que a Barcelona també han recol·lectat molta roba”, destacava.

La recepció ha estat el primer pas. Després d’ordenar i empaquetar-ho tot en caixes, la distribució cap a la zona afectada del sisme és l’objectiu. Karayilan no ho farà sol, Miquel Àngel Castellón col·labora i l’ajuda en la iniciativa. El transport des del Principat, havia de ser inicialment amb un camió i una furgoneta que l’empresa if Rent els ha proporcionat de manera altruista, però amb la gran quantitat de material recollit s'hi ha hagut d'afegir un vehicle més. L’equipament recollit d’Andorra es traslladarà cap a unes naus industrials que la representació diplomàtica turca a Barcelona ha llogat a l’aeroport del Prat. El vicecònsol del consolat general de la República de Turquia a Barcelona, Erdi Akdik, els ha facilitat els tràmits duaners i han rebut l’autorització tant de la duana espanyola com andorrana. Els impulsors expliquen que des de la capital catalana s’enviarà a la zona afectada pel terratrèmol a través de l’aerolínia Turkish Airlines. Seran dos vols, un sortirà avui a les 14 hores i l’altre a les 18 hores amb roba, i un tercer avió s’enlairarà el 12 de febrer amb productes d’higiene.

Aquesta no ha estat l’única ajuda que s’ha posat en marxa des del país. Unicef Andorra ha llançat una crida urgent a la societat andorrana per enviar de forma immediata 20.000 euros d’ajuda als infants de Turquia i de Síria, i la prioritat és garantir que tinguin accés a aigua potable, a la nutrició i a l’educació, i també al subministrament de roba i mantes d’abric d’hivern.

Bulent Karayilan i la resta de col·laboradors abans de sortir amb les furgonetes

tracking