El Govern detecta que els peruans tenen por a parlar

Es fan controls d’ofici a les empreses i es constata el “temor” dels treballadors a parlar sobre la situació laboral

El ministre de Finances i portaveu, Cesar Marquina, a la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) mantindran avui una reunió per tractar el “neguit” que s’ha generat per un possible incompliment de les condicions laborals, de seguretat i de salut en el treball que podrien estar patint treballadors i obrers immigrants al país, sobretot peruans. El ministre de Finances i portaveu, Cesar Marquina, va manifestar ahir que les diverses inspeccions d’ofici que s’han portat a terme durant els últims dies han donat lloc a la “recollida d’evidències” que ara seran analitzades per veure “si existeixen incompliments, detallar quins han estat i procedir amb els expedients sancionadors pertinents”. Tot i que encara no es pot deduir, així doncs, cap conclusió de la informació que s’ha estat recopilant, Marquina sí que va indicar, a preguntes dels mitjans de comunicació, que durant les visites que s’havien fet a les empreses s’havia pogut constatar que hi havia “certa por” i “temor” entre els treballadors a l’hora de revelar els detalls de la seva situació laboral, si bé s’estaven obtenint les corresponents declaracions.

En aquest sentit, Marquina va assenyalar que s’està fent pedagogia per informar els treballadors als mateixos llocs de treball que es visiten “dels drets que tenen al país i tranquil·litzar-los”, al temps que se’ls encoratja a presentar una denúncia en cas que considerin que hi ha qualsevol tipus de vulneració dels seus drets. De moment, però, segons va puntualitzar Marquina, el cert és que fins ara no s’ha registrat cap denúncia per part d’empleats de la construcció, tot i que va esmentar que sí que n’hi ha hagut una “d’una empresa cap a una altra”. El Govern tampoc no té constància que s’hagi presentat alguna denúncia a la Fiscalia. La voluntat de l’executiu, en tot cas, és treballar amb la màxima celeritat perquè es pugui determinar “en dies i no setmanes” si s’han produït incompliments, que segons va voler remarcar el portaveu governamental a hores d’ara “són presumpcions fins que es resolguin els expedients oberts”. “Volem arribar fins al fons de la qüestió”, va emfasitzar Marquina.

En aquest sentit, el Govern vol conèixer la visió que l’Acoda, la patronal del sector de la construcció, té de la situació per “sumar esforços i entendre la foto global”. A més, Marquina també va apuntar la possibilitat de posar en marxa mesures concretes “si la situació realment s’està donant” pel que fa a possibles incompliments.

Les inspeccions, en què intervé personal del departament de Treball, d’Immigració i de la policia, no s’han centrat només en el sector de la construcció, tot i que s’ha fet especial èmfasi en aquesta activitat, sinó que, segons va explicar Marquina, han tingut lloc també, per exemple, en l’àmbit de la restauració i l’hoteleria. La finalitat en aquest cas no és tan sols constatar possibles irregularitats en els contractes que es fan a treballadors temporers, sinó que es volen veure possibles incompliments en la contractació de treballadors que tenen la residència habitual al país.

De la seva banda, l’associació Argentinos en Andorra va denunciar a final del mes de desembre passat que s’havien produït abusos laborals en la contractació d’una dotzena de temporers, un dossier que es va posar en mans dels responsables de Treball, Immigració i la policia per a la seva investigació.

EL PRESUMPTE ENGANY A UN GRUP DE COLOMBIANS

La mala praxi d’una empresa en concret que està en boca de tots els peruans que treballen a Andorra també va afectar un grup de colombians, que van arribar de la mà d’una empresa del seu país que finalment va acabar presentant una denúncia per no haver cobrat la part dels beneficis que havia pactat. Segons expliquen els peruans en diversos missatges de WhatsApp, els colombians van tornar al seu país, però la darrera nòmina, que van rebre dins d’un sobre en efectiu, no contenia els diners que havien acordat. Aquests treballadors no van tenir l’oportunitat de presentar una denúncia perquè havien d’agafar el vol de tornada a Colòmbia que havia pagat l’empresa.

ALTRES ACORDS

Menys de 20 casos actius

Hi ha actualment 19 casos actius de covid i cap ingressat. El Govern demanarà a la comissió permanent prorrogar la facultat per establir restriccions.

Reglament d'ascensors

El nou reglament d’ascensors estableix que per als edificis de gran alçada és obligatori que els ascensors funcionin en cas d’emergència d’incendis.

Accès a la CG-5

El Govern va licitar ahir els treballs de reposició d’accés a la CG-5, a la Massana. L’obra formava part d’una afectació major que es va declarar deserta.

Nous batxèlors

Els plans d’estudis dels batxèlors en direcció musical i interpretació de la Humanium International University han estat validats per l’executiu.

Estalvi energètic

El Govern ha prorrogat per un mes les mesures d’estalvi energètic per al sector empresarial a partir del 15 de febrer, moment en què finalitzaven.

tracking