construcció

El Govern denega una vintena de permisos a subcontractats

Treball obre els primers expedients per no oferir les condicions laborals mínimes

El ministre de Finances, Cesar Marquina, durant la roda de premsa d'ahir.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La problemàtica amb els treballadors subcontractats va tornar ahir a la taula del consell de ministres. El titular de Finances i portaveu, Cesar Marquina, va exposar que el departament d’Immigració ha aturat una vintena de permisos de treball d’aquesta modalitat de treballadors perquè els contractes presentats no compleixen els requisits mínims establerts en el Codi de relacions laborals. Segons va explicar Marquina, en les darreres setmanes des de Treball també s’han iniciat inspeccions d’ofici “que van evidenciar situacions que van motivar l’obertura d’expedients sancionadors”. En aquest sentit, el titular de Finances va detallar que si bé la motivació per denegar els permisos sí que era per una qüestió de condicions laborals –una situació que l’empresari en qüestió podrà solucionar–, els expedients es van obrir per aspectes “més vinculats a la seguretat laboral”. Així i tot, Marquina va defensar que “no s’ha evidenciat un model” per part de les empreses, sinó que es tracta de situacions puntuals.

MÉS CONTROLS

L’executiu va aprovar ahir la creació d’un nou circuit entre Immigració i Treball que ha de permetre “garantir que les condicions dels treballadors desplaçats siguin les que preveu el Codi de relacions laborals andorrà”. Segons el ministre, aquest nou sistema de treball permetrà establir un major nombre de controls previs per evitar que es reprodueixin aquests casos. A més, el titular de la cartera de Finances va “animar les persones que considerin que els han vulnerat els drets a denunciar-ho a Inspecció de Treball”, si bé va defensar que el Govern seguirà promovent les inspeccions d’ofici.

D’altra banda, sobre la possibilitat de vincular els contractes de temporers a l’obtenció d’una residència, Marquina va apuntar que “seria molt desitjable si anés vehiculat pel privat”.

ALTRES MESURES

-Vot per correu

El consell de ministres va aprovar que en els propers comicis totes les persones desplaçades, més enllà de les censades fora del país, puguin votar per correu.

-Heliport

Govern va declarar projecte d’interès nacional l’heliport, després de rebre l’informe favorable del comú de la Massana.

-Tarifes de taxi

Les tarifes del servei de taxi es van revalorar un 4,8%, segons va anunciar ahir el ministre Marquina.

-Ajut al cinema

Cultura va obrir el termini per concórrer a l’ajut al cinema, que compta amb una dotació de 100.000 euros.

APOSTA PER REDUIR ELS DESPLAÇAMENTS DELS FUNCIONARIS

El Govern va presentar ahir el seu pla de mobilitat, que preveu, entre d’altres mesures, deslocalitzar el treball presencial per reduir d’aquesta manera les emissions de diòxid de carboni que els treballadors públics emeten per desplaçar-se fins al seu lloc de treball. Així, aquest pla estableix que durant alguns dies de la setmana un treballador que s’hagi de desplaçar fins a la capital des d’una altra parròquia pugui treballar des d’una altra dependència governamental ubicada a la seva parròquia per evitar així fer ús del vehicle. En aquest sentit, la intenció és modificar el model de mobilitat per reduir l’impacte mediambiental que tenen els més de 300 desplaçaments diaris que duen a terme els funcionaris de l’administració. El director de l’oficina del canvi climàtic, Carles Miquel, va explicar ahir que el pla també preveu la promoció del teletreball o la creació d’una plataforma virtual perquè els treballadors puguin compartir vehicles per als seus desplaçaments. Cal recordar que la Litec obligava totes les empreses de més de 100 treballadors a tenir un pla de mobilitat abans que acabés el 2022. Miquel va apuntar qe un 79% de les 55 grans empreses del país estan en el tram final d’aquest pla, mentre que un 9% encara no han començat a elaborar-lo.

tracking