rEPORTATGE

30 anys de Carta Magna

El consell constituent va aprovar, avui fa 30 anys, la Constitució, que seria referendada 14 de març.

Trenta anys de l'aprovació del projecte de Constitució.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 28 membres del Consell constituent van donar unànimement el seu vot afirmatiu a la Constitució. A la una i deu del migdia, el síndic, Jordi Farràs, va fer l’anunci oficial del resultat de la votació.” Així començava la crònica que el Diari va publicar el 3 de febrer del 1993, l’endemà de l’aprovació del projecte de Constitució, que va ser referendada el 14 de març. Trenta anys es compleixen avui d’aquesta efemèride i per commemorar-ho els consellers que formaven el Consell constituent es reuniran aquest migdia a la sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall.

“Estic convençut que el Consell General ha aprovat avui l’eina indispensable que permetrà dotar d’unes noves regles de joc la modernització de totes les institucions polítiques andorranes”, va manifestar en el seu discurs el síndic Farràs. La Constitució l’havien definit set consellers, els que formaven part de la comissió constituent: Albert Gelabert, Miquel Aleix, Maria Reig, Ladislau Baró, Enric Casadevall, Jaume Bartumeu i Albert Pujal.

Aquell dia també es va aprovar la Llei del referèndum que l’havia de ratificar. “Andorrans, haureu de decidir lliurement i sobirana, en el proper referèndum d’aprovació del text constitucional, el futur del vostre país i dels vostres fills”, va afegir Farràs.

Hi va haver sorpresa per la unanimitat amb què es va aprovar –28 vots favorables de 28 consellers– el projecte de la que va acabar sent la primera Constitució escrita i moderna del Principat.

tracking