a establiments

El Govern ha realitzat 300 inspeccions per controlar l'estalvi energètic

Calvó es mostra satisfeta amb l’aplicació de les mesures i assegura que no s’ha hagut d’interposar cap sanció

Sílvia Calvó i César Marquina abans de l'inici de la sessió de control al Govern d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estalvi energètic va tornar ahir al Consell General en la sessió de control al Govern. En resposta a una pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va defensar que el departament d’Inspecció ha realitzat ja 300 visites per controlar l’aplicació de les mesures que van entrar en vigor el mes passat. Així, la titular de Medi Ambient va afirmar que les mesures que s’han implementat estan funcionant gràcies al fet que el decret –treballat amb els diferents sectors del teixit econòmic– aporta solucions “que han mirat d’afectar el mínim possible el funcionament de les empreses”.

En aquest sentit, els consellers socialdemòcrates van demanar a Calvó per què no es va exigir als comerços el tancament de les portes dels establiments per així acabar amb les cortines de calor –un dispositiu que la ministra va explicar que suposa només un 10% del consum total dels establiments– i incrementar els controls de les temperatures. La ministra va explicar que haver inclòs mesures que podien obligar les empreses a “dur a terme obres” podria haver endarrerit la implementació de les mesures, les quals només tenen una vigència de dos mesos. Així i tot López, que en la formació de la pregunta va destacar els casos “d’algunes perfumeries” de l’eix central –quelcom que no va estar exempt de crítiques per part dels consellers demòcrates i la mateixa ministra, que es va “mostrar sorpresa per la formulació de la pregunta quan fa insinuacions a establiments molt concrets–, va assegurar que l’estalvi energètic del mes passat només havia estat del 3,3%. Per la seva banda, Calvó va explicar que, segons les dades de FEDA, que distribueix l’energia a més del 75% del territori andorrà, “la reducció del consum general va ser del 10%”, cinc punts percentuals per sota del llindar establert. Més concretament, Calvó va detallar que el sector empresarial va estalviar el desembre del 2022 un 10%, mentre que el sector comercial i l’administració, un 15,6% i un 19%, respectivament.

A més, Calvó va confirmar que fins al moment no s’ha hagut d’aplicar cap sanció a una empresa per no complir les mesures, tot i que va reconèixer que en primera instància els inspectors informen de les accions a complir i en el cas que en la segona visita se segueixi sense aplicar el decret es passaria a obrir un expedient sancionador al comerç.

EL PS DEMANA QUE GOVERN PAGUI ELS INTERESSOS DE MORA

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va criticar ahir al Consell General que el Govern no hagi pagat els interessos de mora de les factures pendents de pagar als proveïdors. En aquest sentit, el ministre de Finances, César Marquina, va explicar que l’executiu no pot pagar de forma automàtica aquests interessos, sinó que ha de validar primer que aquesta demora s’ha generat per culpa de l’administració i no per un error de fons o forma en el contingut de la factura, motiu pel qual no s’ha pagat cap interès pel retard en els pagaments. De fet, el nou ministre va explicar que, de mitjana, els interessos per mora s’elevarien als vuit euros per factura impagada. Marquina va reconèixer que el Govern encara té pendent el pagament de factures a proveïdors per valor de tres milions d’euros, unes 800 en total. El titular de Finances va apuntar que durant l’any 2022 l’administració va haver de pagar unes 25.000 factures, i que d’aquestes un 75% es paguen per sota dels 30 dies. A més, el titular de Finances va defensar que la mitjana global de pagament de factures és de 59 dies, fet que va portar a López, que va criticar l’ús de dades mitjanes, a defensar que “el 25% restant s’han de pagar amb molt retard si la gran majoria es paga en menys de 30 dies i la mitjana igualment és de 59 dies”.

tracking