rEPORTATGE

On és Virtus Unita?

El grup d’opinió creat el 2018 manté contactes amb destacats polítics però sense l’objectiu de reconvertir-se en un partit.

Roda de premsa de Virtus Unita.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El juny del 2018 van donar la cara. Una vintena d’exrepresentants polítics i càrrecs actuals del moment van crear un grup d’opinió crític amb la línia del Govern els últims anys. Bàsicament, segons van explicar, estaven descontents amb la formació taronja perquè creuen que la transformació i els canvis del país van massa ràpid. Malgrat que van assegurar que l’objectiu no és presentar-se en uns comicis, el grup Virtus Unita ocupa un espai d’influència i no passa desapercebut.

De fet ja fa mesos –des de l’estiu– que han activitat els contactes abans de les properes eleccions. Ho han fet amb representants de tots els colors polítics: Demòcrates, Unió Laurediana, Liberals. Han estat dinars o reunions discretes i han deixat clar que tenen aparcat del tot la possibilitat de constituir una nova formació política, quelcom que no estava descartat. El seu espai ideològic s’hauria de situar entre DA i a la dreta dels taronges. En aquestes trobades informals s’ha deixat caure que Virtus Unita no anirà a les eleccions i que com a escenari ideal contemplen una coalició de tota la dreta: Demòcrates, Liberals i terceravia.

La possibilitat de reconvertir el grup en un partit polític no encaixa. Molts membres del grup són alhora militants d’altres formacions polítiques i difícilment farien el salt per participar en una nova aventura i deixar el seus actuals companys. Tampoc, de moment, el grup preveu un pacte amb cap candidat.

Tres dels membres fundadors de l’agrupació, Albert Font –ara ministre de Salut–, Josep Duró i Josep Anton López Alcántara, van fer en la roda de premsa de presentació una defensa fèrria del model de coprincipat, van posar condicions per arribar a un acord d’associació amb la UE i van alertar de l’elevat endeutament de l’Estat. Entre els membres hi ha l’exsíndic general Jordi Farràs, que també forma part del nucli dur. En segona línia se situen l’excònsols de Sant Julià, Josep Miquel Vila i Julià Call; l’exconseller de comú de la capital Ton Armengol; l’excònsol d’Encamp Jordi Mas; l’ex-cònsol major de Canillo i exministra Bibiana Rossa, o l’excònsol de la Massana, Antoni Garrallà.

tracking