justícia

La família de l'home assassinat a Vila recorrerà la sentència per demanar 25 anys

La mare i la filla de la víctima reclamen que es condemni l’assassí a 25 anys de presó

La porta precintada del domicili de la víctima l'endemà dels fets.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dona i la filla de l’empresari resident a Vila assassinat el 21 de setembre del 2020 presentaran aquest dilluns un recurs contra la sentència dictada pels magistrats del Tribunal de Corts, que absol l’autor confés del crim en considerar que va actuar mogut per l’alteració mental que patia i que el trastorn –una esquizofrènia per què no seguia tractament– l’eximeix de la responsabilitat penal. La sentència, però, determina una mesura privativa de llibertat, la d’internament durant 25 anys en un centre psiquiàtric per seguir tractament mèdic i farmacològic especialitzat.

Segons ha pogut saber el Diari, l’acusació particular demanarà al Tribunal Superior que consideri la malaltia mental de l’autor dels fets com una circumstància excloent incompleta –que atenua la pena– i no pas completa –que l’eximeix de la responsabilitat penal–, tal com fa la sentència. En aquest sentit, la vídua i la filla demanen que se’l condemni a 25 anys de presó pel delicte d’assassinat, així com per dues temptatives d’aquest mateix tipus, per ruixar-les amb gas lagrimògen i calar foc al domicili amb les dues a l’interior. De la mateixa manera, al·leguen altres infraccions com la violació de l’habitatge, danys mitjançant incendi, amenaces o port il·legal d’arma.

Arran de la decisió del Tribunal de Corts, l’autor confés del crim va ser traslladat a la nova àrea de salut mental de la presó, una situació que mantindrà si la sentència finalment esdevé ferma. Es tracta d’un espai aïllat ubicat al mòdul de menors habilitat per la necessitat d’aquesta sentència. L’objectiu de la nova estructura és, segons va informar l’executiu, que “pugui acollir les persones a les quals l’autoritat judicial hagi imposat una mesura de seguretat d’internament en existir una circumstància eximent per causa psiquiàtrica”.

ELS FETS

La nit del crim l’acusat va colar-se al domicili de la víctima, que havia estat el seu cap anys abans, el va colpejar amb un martell tàctic i va calar foc a l’habitació on l’havia deixat malferit. Després va fugir amb el cotxe de la dona del difunt però es va entregar a la policia poc després. Va explicar durant el judici que va actuar per les “veus” que sentia. Els mesos previs al crim havia estat assetjant la víctima, que l’havia denunciat a la policia.

CLAUS

1. Eximent a causa d'alteració mental

Tal com sol·licitaven la Fiscalia

i la defensa, la sentència conclou que l’acusat va actuar mogut per un trastorn mental que no es tractava.

2. Canvi de règim al Centre Penitenciari

El Tribunal de Corts canvia el règim a la presó dedel condemnat ja que passarà a l’àrea de salut mental, creada especialment per a casos com el seu.

3. Recurs de la família davant del superior

La dona i la filla presentaran un recurs contra la sentència del Tribunal de Corts, perquè es consideri l’excloent no completa. Demanen 25 anys de presó.

tracking