temporers

L'USdA reclama més inspeccions per evitar abusos

La CEA remarca que s’han de perseguir les irregularitats, però recorda que un excés de controls de treball seria un problema

El director de la CEA, Iago Andreu, i el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els abusos laborals denunciats aquesta setmana pel col·lectiu de temporers argentins ha permès als sindicats llançar noves crítiques contra el sector empresarial. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va defensar ahir que si bé el sindicat no ha rebut formalment la dotzena de casos que s’estan investigant, “era una situació previsible” i va demanar que s’incrementin les inspeccions de treball per garantir condicions laborals “dignes”. Una visió diferent de la que té el director de la CEA, Iago Andreu, que va asseverar –també ahir– que “em costa molt dir si és habitual, vull pensar que és una situació anecdòtica”. També van ser diferents els posicionaments del representant sindical i del de la patronal en relació a les solucions que han de prevenir que el mercat laboral tingui casos com els denunciats aquesta setmana pel col·lectiu Argentinos en Andorra. Mentre que des de l’USdA van carregar contra els empresaris per “estar totalment allunyats de la realitat del país” i van exigir reformar el codi de relacions laborals per acabar “amb l’acomiadament lliure”, des de la CEA es va defensar la flexibilització actual en matèria d’acomiadament com una garantia perquè es compleixin les normatives. “Si no es destinen més recursos a Treball és perquè hi ha a qui no li enteressa; a Andorra hi ha acomiadament lliure. A més, si no tens feina, als tres mesos has de marxar del país”, va asseverar Ubach, llançant un dard contra l’executiu, a qui fa responsable de “permetre” situacions irregulars.

Tanmateix, Andreu va deixar clar que “barrejar” la situació denunciada amb els requisits per acomiadar a un treballador és erroni, tot i que sí que va apuntar que “com menys flexibilitzat està el mercat és més probable que hi hagi casos d’abusos”. De fet, el representant de les empreses va defensar que “l’acomiadament a Andorra no és lliure, sinó que és acausal i aquesta flexibilització dona més garanties que les coses es facin bé”. El cap visible de l’USdA va aprofitar la situació per reivindicar unes millors condicions salarials per als temporers davant “la pèrdua de poder adquisitiu dels darrers anys”. A més, Ubach va recordar que aquesta demanda de “condicions laborals dignes” es focalitza actualment en els temporers, si bé el representant dels treballadors va considerar que és una “qüestió que passa a tots els sectors; els empresaris es queixen que no poden contractar per les quotes però si la gent no ve a treballar és per les condicions que ofereixen”.

TOLERÀNCIA ZERO

On sí que es van trobar els posicionaments de la CEA i de l’USdA és a perseguir totes aquelles irregularitats que es detectin. Així, Andreu va deixar clar que aquelles empreses que incompleixin la normativa “han de patir totes les conseqüències de la llei, això em sembla perfecte, i especialment en les empreses que fomentin la contractació de la informalitat de l’economia”. Així i tot, el director de la CEA va mostrar més reticències amb relació a un possible increment de les inspeccions de treball, perquè això podria provocar problemes a aquelles empreses que ja compleixen la normativa però “a les quals se’ls pot acabar escapant alguna cosa; és més fàcil perseguir els que ho fan tot bé i cal vigilar de no fer més difícil les coses per a aquells que s’esforcen per ser complidors”.

D’altra banda, tant l’USdA com la CEA van veure amb bons ulls la creació d’una oficina d’immigració especialitzada en els temporers, una demanda reiterada per part de col·lectius com el d’Argentinos en Andorra.

En aquest sentit, Andreu va reconèixer que totes aquelles mesures que ajudin la gent a conèixer els seus drets “són benvingudes”, al mateix temps que va apuntar que podria ajudar “les petites empreses” en processos de contractació de treballadors immigrants.

tracking