REPORTATGE

El Papa del concordat

Autoritats del país remarquen, en el dia del seu enterrament, la figura de Benet XVI, el pontífex que va signar normalitzar les relacions amb Andorra

L'enterrament del Papa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra arriba a la majoria d’edat quan la Santa Seu ens homologa com a interlocutor”, explica l’excap de Govern Albert Pintat en relació amb la figura del Papa Benet XVI. El pontífex va ser l’encarregat de desencallar la signatura del concordat entre el Vaticà i Andorra en un acord històric per al Principat. Ahir, el món va dir el seu últim adeu al Papa emèrit, que accedí al càrrec el 2005 i es mantingué al capdavant de l’Església catòlica fins al 2013, quan va decidir fer una passa al costat. “Vaig tenir la sort immensa d’haver tingut una audiència privada amb ell i amb Joan Pau II; van ser 45 minuts tots dos sols en una conversa amb una persona excepcional i bondadosa, perquè tenia una mirada de bondat absoluta”, recorda l’antic líder de l’executiu, que posa de manifest que Benet XVI es va mostrar llavors “molt interessat pel cas d’Andorra”. “La curiositat era com és que Andorra s’havia recolzat sempre en l’Església i com mai l’Església havia fallat Andorra”, destacava Pintat, que també va apuntar la tasca de persones de vital importància per assolir la signatura del concordat com ara Meritxell Mateu, Juli Vinyoles o Antoni Morell. “El concordat normalitza una situació entre Estats que posen en un document de quina manera s’han de relacionar”, explica l’antic ambaixador d’Andorra al Vaticà Jaume Serra. “L’acord ancla absolutament la institució del coprincipat a través d’un acord institucional”, remarca Serra, qui fou distingit pel Vaticà amb la condecoració de Cavaller Comendador amb la placa de l’Ordre de Sant Silvestre Papa.

Entre altres elements, l’acord va servir per especificar com havien de ser les relacions entre Andorra i la Santa Seu i marcar aspectes com “qui pagava els capellans, quin havia de ser el paper de la religió a les escoles, però també per deixar clar, per primer cop de forma escrita i acceptat per part de la Santa Seu, que el bisbe d’Urgell era el copríncep d’Andorra”, destaca Joan Massa, secretari del representant personal de la mitra a l’època. Però també, com destaca l’excap de Govern Jaume Bartumeu, un document que establia “un marc d’orientació d’eventuals situacions atípiques”. Un element que Bartumeu va apuntar que “sempre és bo tenir les coses escrites i apamades”.

EL COPRÍNCEP, PRESENT AL VATICÀ

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va assistir ahir a la missa exequial pel Papa emèrit Benet XVI acompanyat de l’ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, Carles Àlvarez Marfany, i dels seus vicaris, Ignasi Navarri i Antonio Elvira.

tracking