SONDEIG D'OPINIÓ

El 40% de la població arriba amb dificultat a final de mes

Arribar a final de mes és un problema per a dos de cada cinc ciutadans

Una dona amb el carro de la compra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació econòmica del país i d’arreu del món és una constant al debat públic. Segons els resultats extrets de l’Observatori del segon semestre del 2022 d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), dos de cada cinc ciutadans tenen actualment problemes per arribar a final de mes, aspecte agreujat amb la pujada generalitzada dels preus.

D’entre els 800 enquestats per AR+I, el 13% afirma que té una situació econòmica dolenta o molt dolenta, mentre que el 39% assegura tenir una situació econòmica regular i el 50% una situació bona o molt bona. Tanmateix, quan se’ls pregunta com valoren la seva economia respecte a l’any anterior, les respostes canvien considerablement. Així, el 34% diu que la seva situació econòmica ha empitjorat en el darrer any, el 46% que s’ha mantingut i només el 19% que ha millorat.

Tal com va apuntar ahir Joan R. Micó, coordinador de sociologia d’AR+I, el perfil de persona amb dificultats econòmiques coincideix amb ciutadans en atur, amb baixes laborals, així com amb treballs menys qualificats. En canvi, el perfil amb menys dificultats es correspon a directius, propietaris, professionals, tècnics i similars.

D’altra banda, la gran majoria de la població, concretament el 88%, s’ha vist afectada per la pujada de preus d’aquest any i, en conseqüència, ha hagut de reduir les despeses en tots els àmbits del dia a dia. Això inclou la compra de productes de primera necessitat com són els aliments, subministraments de llum i calefacció, i en roba, així com les activitats d’oci i temps lliure, les vacances, els desplaçaments, i inclús hi ha qui s’ha vist obligar a posposar o anul·lar proves mèdiques. “Hi ha un perfil de persones que directament no poden i altres que han deixat de comprar-les perquè prefereixen comprar altres coses més assequibles”, va puntualitzar Micó.

Finalment, el 20% els entrevistats valoren la situació econòmica com dolenta o molt dolenta, el 46% com a regular i el 32% com a bona o molt bona.

tracking