Legislació

El TC considera discriminatori diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil

Els magistrats anul·len l'article 77 i la disposició transitòria quarta de la Llei qualificada de la persona i de la família

Roda de premsa del PS de presentació del recurs al Tribunal ConstitucionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha declarats "nuls i sense efecte" l'article 77 i la disposició transitòria de la Llei qualificada de la persona i de la família atenent el recurs presentat pels set consellers del Partit Socialdemòcrata a l'estiu. Els magistrats consideren inconstitucionals aquestes dues parts del redactat aprovat pel Consell General el 21 de juliol passat perquè afirmen que l'article 77 "ha establert una discriminació pública per raó de conviccions religioses" contràries a la Carta Magna per diferenciar entre 'matrimoni canònic' i 'casament civil'.

L'anul·lació de la disposició transitòria quarta de la Llei 30/2022 s'argumenta perquè "el fet de donar a conèixer públicament la distinció casament civil/matrimoni canònic estableix unes discriminacions per raó de religió i per raó d'orientació sexual", recull la sentència. Els magistrats exposen que el text legislatiu fixa que a partir de l'entrada en vigor de la normativa en els certificats de les unions civils emesos pel Registre Civil previs a aquesta llei s'haurà d'incloure una menció en què s'indiqui que aquestes unions tenen efectes equivalents als dels casaments civils. El TC al·lega que d'aquesta disposició se'n deriva que la menció afegida als certificats de les unions civils "farà aparèixer les unions que son d'origen civil i aquelles que son d'origen religiós; així, els catòlics seran tractats de manera diferent en funció de si son heterosexuals o homosexuals".

L'Alt Tribunal estima parcialment el recurs directe d'inconstitucionalitat presentat per Pere López, Jordi Font, Joaquim Miró, Roger Padreny, Judith Salazar, Carles Sánchez i Susanna Vela contra la Llei qualificada de la persona i de la família ja que només anul·len l'article 77 i la disposició transitòria quarta. El recurs dels socialdemòcrates demanava també l'anul·lació dels articles 90, 91, 92 i 245 per ser contraris a la Constitució però els magistrats afirmen que en aquestes parts del redactat impugnades no existeix vulneració de drets.

tracking