Finances

Ajornament de quotes de la hipoteca a famílies vulnerables

Els bancs permetran posposar el pagament del capital amb una carència de fins a 2 anys per la pujada de tipus d'interès

Esther Puigcercós, directora general d'Andorran BankingAB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andbank, MoraBanc i Crèdit Andorrà han signat un acord per aplicar "mesures per pal·liar els efectes negatius de l'increment dels tipus d'interès en les hipoteques per a l'habitatge habitual, per a les famílies especialment vulnerables", segons informa Andorran Banking en un comunicat. Els clients que compleixin les condicions fixades per les entitats podran ajornar el pagament del capital amb una carència de fins a 2 anys.

L'associació de bancs indica que la mesura s'adreça a famílies que tenen un préstec a tipus variable per comprar l'habitatge habitual i que es trobin en situació vulnerable per la pujada dels tipus d'interès per operacions formalitzades abans del 15 de desembre d'aquest any. Els criterirs per optar a l'ajornament de la quota són que els ingressos de la unitat familiar no poden ser superiors a 32.000 euros anyals, que la quota hipotecària no superi el 30% dels ingressos de la unitat i que la quota del prèstec hagi augmentat almenys un 30% per l'increment dels tipus d'interès registrat des de mitjans d'any.

Els clients hauran de fer una sol·licitud al banc que valorarà si l'aprova i farà un nou contracte fixant el període de carència d'un màxim de dos anys. Andorran Banking assenyala que serà necessari escriptura pública i que "durant el temps de carència es diferirà l'amortització de capital corresponent i només s'haurà de pagar l'import corresponent als interesssos". Les quotes que s'ajornen es liquidaran allargant el termini de la hipoteca original en el mateix número de mesos que es fixi la carència.

El col·lectiu de bancs remarca que aquesta iniciativa vol donar facilitats a les famílies que entrin en situació de vulnerabilitat com a conseqüència de la pujada de la quota hipotecària. I ressalten que el sector manté el compromís amb la societat andorrana "per garantir-ne la sostenibilitat, en moments difícils" com ja van fer durant la pandèmia de la covid 19 amb el programa de préstecs tous.

tracking