salut

El 14% dels càncers detectats l'any passat eren de còlon i recte

Es posa en marxa un programa de detecció precoç en població d’entre 50 i 74 anys

Rosa Vidal, Albert Font i Montserrat Puig a la roda de premsa d'ahir.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 14% dels càncers detectats l’any passat al Principat van ser de còlon i recte, segons va informar ahir el ministre de Salut, Albert Font. És el “problema de salut pública actual amb més importància”, va esgrimir, tot detallant que es tracta del segon càncer amb més incidència i mortalitat en dones, per darrere del de mama, i en homes, després del de pròstata.

Per aquest motiu, el ministeri de Salut va posar en marxa ahir un programa de detecció precoç de la malaltia, que té com a objectiu “reduir la morbiditat i la mortalitat” entre la població de risc mitjà, tal com va exposar la cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri, Rosa Vidal. En aquest sentit, la doctora Montserrat Puig va detallar que quan es diagnostica la malaltia en fase asimptomàtica o si es detecten lesions abans que es desenvolupi la malaltia, la supervivència és de 9 de cada 10 casos. En canvi, quan es diagnostica al cap de cinc anys, “la supervivència és clarament inferior”.

En el marc del programa, el ministeri convidarà per carta els homes i dones residents d’entre 50 i 74 anys amb un risc mitjà a patir la malaltia a recollir una mostra de femta per analitzar que no hi ha restes de sang. Si el resultat és negatiu no hauran de repetir la prova fins al cap de dos anys. En canvi, si és positiu es valorarà fer una colonoscòpia. Si es realitza aquesta prova i el resultat és negatiu, la persona no haurà de tornar a participar en el programa fins al cap de 10 anys. Ara bé, si es detecta un càncer o alguna altra patologia, la persona serà derivada al circuit assistencial. Les proves en el marc d’aquest programa seran gratuïtes, mentre que les possibles visites i tractaments que se’n puguin derivar seguiran el model establert de finançament. El pla compta amb un pressupost de 100.000 euros ampliable si hi participa més gent de la prevista.

148 CÀNCERS DE MAMA DETECTATS

El programa de detecció precoç del càncer de mama, el primer d’aquestes característiques que el ministeri de Salut va posar en marxa l’any 2017, ha permès fer més de 31.100 mamografies i detectar 148 casos de càncer de mama, segons va manifestar ahir Albert Font. “Aquests programes salven vida”, va sostenir el ministre de Salut, durant la presentació que va fer del nou programa de detecció de càncer de còlon i recte.

tracking