REPORTATGE

Tolerància zero a l'agressió

El col·lectiu lamenta que es produeixin situacions de discriminació i violència i anima les víctimes a denunciar aquest tipus de comportaments.

La víctima va requerir assistència mèdica.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cas del jove de 27 anys que ahir va denunciar al Diari haver estat víctima d’una agressió homòfoba en un club de la capital ha fet saltar les alarmes del col·lectiu. “Tolerància zero davant qualsevol tipus de discriminació o agressió”, va sentenciar amb contundència l’activista que al seu dia va presidir l’associació Som com Som Carles Perea. “Ara cal acompanyar la víctima i que no tingui por a denunciar”, va esgrimir.

“Com a societat encara no hem après suficient a nivell de respecte cap als altres, independentment de la seva condició”, va lamentar el també activista i expresident de Som com Som Marc Pons Martell. Ara bé, Pons va destacar que “en els últims anys Andorra s’ha dotat de moltes eines legals”, com ara la Llei d’igualtat, que “marca de manera molt clara els principis de no-discriminació”, així com els agreujants previstos al Codi Penal. A més, va recordar que des de l’àrea d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials hi ha recursos en l’àmbit psicològic i assistència 360 graus. En aquest sentit, va reivindicar que “s’ha de lluitar amb les eines legals i educatives i donar exemple”, i va animar la víctima a “continuar mostrant-se tal com és, perquè a l’ombra no farem res”.

Per la seva banda, un dels impulsors de Som com Som, Juli Fernández, es va mostrar “sorprès i trist perquè a vegades les coses es desboquen d’una forma que no són coherents”. “Tota la societat ha de dir prou a aquest tipus d’agressions, no només homòfobes, sinó en el tema del masclisme generalitzat”, va denunciar Perea. Tots ells van coincidir que aquest tipus d’agressions no són habituals al país en aquest extrem. Per la seva banda, l’única associació LGTBIQ+ d’Andorra, Diversand, no va voler pronunciar-se.

Els fets van passar la matinada del 27 de novembre a la sortida d’una discoteca, quan quatre homes haurien agredit un noi mentre li proferien insults com “maricón” i “nenaza”. La víctima, que va denunciar els fets a la policia, assegura estar en “xoc” i sentir “por”. La policia va detenir dos dels agressors, de 44 i 37 anys, que van passar a disposició judicial per un delicte contra la integritat física i moral.

L'agressió li va provocar una ferida oberta a la cara.

tracking